latinica  ћирилица
21/05/2024 |  12:31 ⇒ 13:19 | Autor: RTRS

Cvijanović: Smrt 12 beba jedna od najvećih tragedija u istoriji Srpske (FOTO)

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je, povodom obilježavanja 32 godine od stradanja 12 beba u Kliničkom centru Banjaluka usljed nedostatka kiseonika, da je ovo jedna od najvećih tragedija u istoriji Republike Srpske.
Željka Cvijanović (foto: instagram.com/zeljka.cvijanovic) -
Željka Cvijanović (foto: instagram.com/zeljka.cvijanovic)

- Sutra se navršavaju 32 godine od smrti prve, od 12 beba u banjalučkom porodilištu proljeća 1992. godine. U pomen na taj tužni dan, svake godine se okupljamo kako bismo se prisjetili ove nacionalne tragedije, jedne od najvećih u istoriji Republike Srpske - istakla je Cvijanović.

Ona je podsjetila da je zbog narušenog zdravlja uzrokovanog nedostatkom kiseonika u prvim danima i satima života, 2006. godine preminula i 13 zvjezdica - Slađana Kobas.

- Njihova žrtva trajno je ugrađena u našu kolektivnu svijest, ali i u temelje Republike Srpske koja je i danas, kao i tada, jedini garant našeg opstanka - naglasila je Cvijanović.

Ona je navela da se svake godine iznova pita koje su granice zla svjetskih moćnika koji su se oglušili o očajničke apele i molbe za dostavljanjem neophodnog kiseonika.

- Onih, koji su svojim nečinjenjem počinili najstrašniji zločin nad nemoćnim i nevinim bićima. Tada, na samom početku tragičnog ratnog sukoba, naučili smo jednu važnu lekciju, a to je da naše žrtve, čak i one najmlađe, niko neće oplakati, niti uvažiti, osim nas samih - istakla je Cvijanović.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

U Banjaluci su danas obilježene 32 godine od smrti 12 beba. Položeni su vijenci i cvijeće na spomenik "Život". Vijence su, osim srpskog člana Predsjedništva BiH, položile porodice 12 beba, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, izaslanik predsjednika Srpske Marko Romić i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić u ime Vlade Srpske.

Odlukom Savjeta bezbjednosti UN u maju i junu 1992. godine bili su zabranjeni međunarodni letovi, čak i oni sa bocama kiseonika iz Beograda za Banjaluku, zbog čega je preminulo 12 tek rođenih beba koje su bile u inkubatorima.

Prva beba umrla je 22. maja 1992. godine, nakon čega je uslijedila agonija i smrt ostalih beba. Do 19. juna iste godine u Banjaluci je umrlo 12 beba koje su postale simbol kršenja ljudskih prava i neljudskosti međunarodne zajednice.

Agonija je prekinuta probojem koridora i spajanjem banjalučke regije sa ostalim dijelovima Republike Srpske i Srbije.

Trinaesta beba Slađana Kobaš izgubila je bitku za život sa 14 godina, a četrnaestoj bebi Marku Medakoviću nedostatak kiseonika ostavio je posljedice za cijeli život.