latinica  ћирилица
21/05/2024 |  14:13 | Autor: RTRS

IRB kreirao plan nastupa na sastanku sa Zelenim klimatskim fondom

Investiciono-razvojna banka Republike Srpske i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH kreirali su plan aktivnosti, sa kojim će nastupiti na sastanku sa Zelenim klimatskim fondom, najvećim klimatskim fondom na svijetu.
Sastanak predstavnika IRB-a i Ministarstva spoljne trgovine (Foto: Instagram/Staša Košarac) -
Sastanak predstavnika IRB-a i Ministarstva spoljne trgovine (Foto: Instagram/Staša Košarac)

Ovaj fond dao je pozitivne ocjene IRB-u za sprovođenje zelene agende u Srpskoj, istaknuto je na sastanku ministra Staše Košarca i v.d. direktora IRB-a Dražena Vrhovca.

- IRB je, zahvaljujući odgovornoj politici rukovodstva i institucija Srpske, prepoznat kod GCF kao kredibilna bankarska institucija i partner koji može biti implementaciona jedinica za ovaj fond. Danas smo usaglasili da u narednih mjesec dana održimo radni sastanak u sjedištu GCF-a u Јužnoj Koreji, kako bismo opreacionalizovali proces akreditovanja IRB-a - rečeno je na sastanku.

      View this post on Instagram

A post shared by Staša Košarac (@stasa.kosarac)

Politika je da se jačaju domaće institucije i promovišu njihovi kapaciteti.

- Zato smo pokrenuli proces akreditovanja IRB Srpske za implementacioni jedinicu GCF-a. Isto ćemo postupiti i u slučaju institucija iz FBiH, ukoliko pokažu zainteresovanost - naglasio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

Podsjetimo, IRB je dobila preporuke da bude partner u implementaciji sredstava privrednicima za projekte iz oblasti ekološke efikasnosti.