latinica  ћирилица
21/05/2024 |  14:26 ⇒ 14:27 | Autor: SRNA

Kojić: Pravobranilaštvo sprovodi nelegalne radnje

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić rekao je danas da SNSD ne može podržati izvještaj o radu Pravobranilaštva BiH za prošlu godinu, jer sprovodi nelegalne radnje i pravi jednu vrstu krivičnog djela aktivnostima na zaštiti navodne državne imovine.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

Tokom rasprave o izvještaju o radu Pravobranilaštva za prošlu godinu, Kojić je precizirao da je govorio o dijelu izvještaja koji se odnosi na navodnu državnu imovinu.

- U izvještaju piše da su aktivnosti koje su vođenje rezultirale zaštitom navodne državne imovine, da je zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom trenutno na snazi i da Pravobranilaštvo postupa u skladu sa nadležnostima - rekao je Kojić.

On je ukazao da je to apsurd, jer u izvještaju od 2022. godine piše da zakon o privremenoj zabrani raspolaganja takozvanom državnom imovinom BiH još nije na snazi, a da propisi još nisu doneseni i da Pravobranilaštvo nema ingerencije za bilo kakvo postupanje.

- Vi obmanjujete poslanike. Da li činite krivično djelo ako postupate po nepostojećem zakonu. Očigledno je da postoje sile sa strane koje daju silu Pravobranilaštvu da radi šta hoće - rekao je Kojić.

On je podsjetio da je osnov Dejtonskog mirovnog sporazuma bila raspodjela teritorije BiH u procentu 49 prema 51 odsto.

- BiH je i sastavljena po tim principima gdje je Republika Srpska unijela 49 odsto svoje teritorije i svojih prava u BiH, a Federacija BiH 51 odsto teriotirije i prava - pojasnio je Kojić.

Kojićevo izlaganje izazvalo je reakciju bošnjačkih poslanika Safeta Keše i Nihada Omerovića, te Predraga Kojovića, a Kojić ih je pozvao da zajedno gostuju u federalnim medijima o ovoj temi.