latinica  ћирилица
21/05/2024 |  15:18 ⇒ 15:21 | Autor: SRNA

Vulić: Pravosuđe je mehanizam obračuna s neposlušnicima američke ambasade

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić rekla je da izvještaji pravosudnih institucija pokazuju sramotu pravosuđa koje predstavlja mehanizam obračuna sa onima koji ne slušaju Ambasadu SAD.
Sanja Vulić - Foto: Ustupljena fotografija
Sanja VulićFoto: Ustupljena fotografija

Vulićeva je istakla da Visoki sudski i tužilački savjet BiH od ambasadora SAD u BiH Majkla Marfija dobija instrukcije za imenovanja sudija i tužilaca.

- Svi znate da se to dešava. Nemamo profesionalizma u pravosuđu jer tamo ne rade obrazovani i stručni ljudi, nego rade podobni američkoj Ambasadi. To znam i po posljednjoj izmjeni sudija u mom gradu /Doboju/ gdje oni biraju onoga ko će slušati njihove naredbe - rekla je Vulićeva.

Ona je kategorično odbila navode poslanika PDP-a Branislava Borenovića da je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik "nedodirljiv i da ima zaštitu pravosuđa".

- Nikome ne bih poželjela da ima takvu zaštitu. Kakva je to zaštita kada se protiv vas vodi proces, a ne znate ni po kojem zakonu - rekla je Vulićeva i dodala da taj zakon nije izglasan u Parlamentarnoj skupštini.

Vulićeva je izrazila nezadovoljstvo time što glavni tužilac BiH Milenko Kajganić nije danas prisutan na sjednici u dijelu kada je na dnevnom redu bio izvještaj o radu Tužilaštva BiH za prošlu godinu.

- Možda je i jasno što nije prisutan. Očigledno da se plaši mnogih pitanja i diskusija - rekla je Vulićeva.

Ona se složila sa primjedbama na neprocesuiranje predmeta korupcije u BiH.

- Smatram da su glavni saučesnici u tim predmetima korupcije upravo ljudi iz Tužilaštva - rekla je Vulićeva i dodala da je pravosuđe u opštem haosu.

Ona je navela primjer hapšenja suspendovanog predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca.