latinica  ћирилица
21/05/2024 |  16:26 ⇒ 16:27 | Autor: sputniknews.com

EU: Zabrinutost zbog akcije tzv. kosovske policije na sjeveru KiM

Evropska unija je izrazila zabrinutost zbog akcije tzv. kosovske policije u ekspoziturama Poštanske štedionice na sjeveru KiM, navodeći da zatvaranje i konfiskacija tih kancelarija, bez prethodne najave ili koordinacije nekoliko dana nakon dijaloga u Briselu, predstavljaju eskalaciju i protivne su duhu normalizacije odnosa.
EU - Foto: RTRS
EUFoto: RTRS

Portparol EU Peter Stano je ocijenio da ova operacija dokazuje da vlasti daju prioritet "jednostranim i nekoordinisanim akcijama više nego saradnji sa prijateljima i saveznicima".

- Zatvaranje i konfiskacija ovih kancelarija bez prethodne najave ili koordinacije i samo nekoliko dana nakon posljednjeg sastanka u okviru dijaloga, koji je takođe pokrio pitanje prostorija Poštanske štedionice, eskalirajuće je i protivno je duhu normalizacije i podriva dobru volju Prištine za postizanje normalizacije odnosa kroz dijalog - poručio je Stano.

Istakao je i da ova operacija tzv. kosovske policije ugrožava i tekuće pregovore o privremenom rješenju za ljude na koje negativno utiče uredba tzv. Centralne banke Kosova o gotovinskom poslovanju.

Stano je ocijenio da će ovakav potez, u stalnom odsustvu održivih alternativa, imati negativne efekte na svakodnevni život i uslove života Srba na KiM i drugih zajednica koje ispunjavaju uslove za finansijske transfere iz Srbije.

On je dodao da je predviđeno da se status svih struktura i službi koje podržava Beograd riješi u okviru dijaloga koji vodi EU, u vezi sa uspostavljanjem Zajednice srpskih opština.

- EU apeluje na Prištinu i Beograd da se vrate za pregovarački sto i da se saglase sa najnovijim kompromisnim prijedlogom koji je iznio posrednik EU i koji omogućava kvalifikovanim korisnicima da primaju finansijske transfere iz Srbije - poručio je Stano.

Kfor bio obaviješten, Euleks nije

Kfor je neposredno prije početka upada bio obaviješten o toj akciji, saopštila je ta misija. Službenici Kfora nisu bili uključeni u tu akciju.

- Misija očekuje blagovremene konsultacije o bilo kojoj akciji kosovske policije ili KBS koja bi mogla da utiče na regionalnu bezbjednost. Kfor nastavlja da podržava dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU obezbjeđujući bezbjednosni okvir neophodan da bi diplomatija napredovala - navodi se u saopštenju.

Prethodno je Euleks u odgovoru Tanjugu naveo da nisu bili obaviješteni, ali da su po mandatu posmatrali akciju.

I Misija OEBS-a u Prištini izrazila je zabrinutost zbog akcija tzv. kosovske policije uperenih protiv filijala Poštanske štedionice u opštinama Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Kosovska Mitrovica, i pozvala da se problem sa gotovinskim transakcijama na KiM riješi u okviru dijaloga u kojem posreduje Evropska unija.