latinica  ћирилица
21/05/2024 |  16:43 ⇒ 17:14 | Autor: sputniknews.com

Rusija: Počele vježbe sa nestrateškim nuklearnim oružjem

U Јužnom vojnom okrugu počela je prva faza vojnih vježbi sa ciljem praktične razrade pripreme i korišćenja nestrateškog nuklearnog oružja, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Rusko Ministarstvo odbrane (Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV/ilustracija) -
Rusko Ministarstvo odbrane (Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV/ilustracija)

- U skladu sa nalogom vrhovnog komandanta Oružanih snaga Rusije, u Јužnom vojnom okrugu je pod rukovodstvom Generalštaba Oružanih snaga Rusije počela prva faza vojnih vježbi sa ciljem praktične pripreme i korišćenja nestrateškog nuklearnog oružja - navodi se u saopštenju.

Vazdušno-kosmičke snage Rusije tokom manevara uvježbavaće opremanje aerobalističkih supersoničnih raketa "kindžal" specijalnim bojevim glavama i letove u zonu patroliranja.

U okviru te faze raketne jedinice uvježbavaće zadatke obezbjeđivanja specijalne municije za sisteme "iskander", opremanje sistema raketama i tajno premještanje u određenu zonu u cilju pripreme za lansiranje.

- Vježbe imaju za cilj održavanje spremnosti ljudstva i tehnike i bezuslovno osiguravanje teritorijalne cjelovitosti i suvereniteta Rusije kao odgovor na provokacione izjave i prijetnje pojedinih zapadnih zvaničnika - navodi se u saopštenju ruskog vojnog resora.