latinica  ћирилица
21/05/2024 |  17:34 ⇒ 17:41 | Autor: RTRS

Vučić: Usvajanje rezolucije o Srebrenici dovelo bi do novih tenzija i dubokih podjela

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Njujorku sa stalnim predstavnikom Ujedinjenih Arapskih Emirata pri UN Muhamedom Abušahabom sa kojim je razgovarao o Sa stalnim predstavnikom UAE Muhamedom Abušahabom o predstojećoj sjednici GS UN i svim implikacijama eventualnog usvajanja nametnute rezolucije o Srebrenici.
Vučić sa predstavnikom UAE pri UN (Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav/) -
Vučić sa predstavnikom UAE pri UN (Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav/)

- Ukazao sam na opasan presedan i motive za njeno pokretanje u trenutnom geopolitičkom kontekstu, ali i na skrivene agende koje nemaju za cilj očuvanje sjećanja na žrtve, već pritisak na Srbiju u pogledu drugih otvorenih pitanja. Posebno sam naglasio da je Srbija, za razliku od drugih strana koje su učestvovale u sukobima u bivšoj Јugoslaviji, uvijek pokazivala iskren pijetet prema svim žrtvama, uz spremnost da se suoči sa istorijskim događajima u cilju stvaranja zdravih osnova za pomirenje i saradnju, kao i očuvanje teško stečenog mira u regionu - napisao je Vučić na svom Instagram nalogu buducnostsrbijeav.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Vučić je istakao da bi "usvajanje ove rezolucije dovelo do novih tenzija, dubokih podjela i otvaranja starih rana svih naroda koji su stradali na tim područjima, ali i u mnogim zemljama širom svijeta".

- U tom smislu, ponovio sam da Ujedinjeni Arapski Emirati, kao zemlja koja je čvrsto posvećena promociji mira, pomirenja i povezivanja, predstavlja primjer diplomatske razboritosti, koja je svima nama danas potrebna više nego ikada prije - naglasio je Vučić.