latinica  ћирилица
21/05/2024 |  18:58 ⇒ 20:11 | Autor: sputniknews.com

Vučić iz Njujorka: Dobili smo podatke, neke zemlje će nam zabiti nož u leđa (VIDEO)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će biti razočaravajućih vijesti po pitanju stava nekih država od kojih nismo očekivali da nam zabiju nož u leđa.
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bs) -
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bs)

- Ali očekivali smo velike pritiske i znali smo da će biti promjena stavova i da će ćutati sve vrijeme i na kraju se prikloniti onima koji su veliki i jaki, ali biće i onih koji će izdržati pritiske i pokazati da su spremni da se bore za istinu i da se suprostave nakaradnim prinicipima - rekao je Vučić novinarima.

Istakao je da radimo svoj posao koliko možemo uprkos svim teškoćama i naporima.

Rekao je da vjeruje da će mnogi koji će da glasaju za rezoluciju da nam se sutradan pravadaju i objašnjavaju kako to rade za naše dobro jer će da daju obrazloženje - zašto su glasali za.

- Pa će da ponove praznu priču kako to nije kolektivna krivica srpskog naroda i kako oni mnogo vole Srbe i tako dalje, a onda očekujete već od petka i subote pokušaje umirivanja situacije - Srbi su nam najveći prijatelji i ajde da nastavimo kao da ništa juče nije bilo - rekao je Vučić.

Dodao je da ima desetak tih zemalja koje ni sebi ni nikom drugom ne mogu da objasne zašto će da glasaju za, i da idu protiv svojih srpskih prijatelja, osim što su poslušnici nekih većih.

- Nijemci će da otvore Generalnu skupštinu UN da bude paradoks najizraženiji. Kako je čudna sudbina, pa se dogodi i poslije Prvog i Drugog svjetskog rata da nam Njemačka sudi svojim izlaganjem. Јa ću odgovoriti, ovo je za mene veoma teško i odlično razumijem. Vidim kako već neki govore, šta će da rade u sljedećoj vlasti, pošto se podrazumijeva da će biti marionete i da će da služe onima koji donose rezoluciju protiv Srbije. Јa neću da pristanem na to, već ću da se borim za Srbiju - naveo je Vučić.

Predsjednik Srbije je rekao da će biti još razočaranja za nas.

- Kad vam se žale zemlje koje su po 50 puta veće od nas, kako su pod velikim pritiskom, a ja samo kažem - jel' mi nismo pod pritiskom. A onda su vrlo prljavu ulogu odigrali crnogorski amandmani i to nije Crna Gora - oni su samo nečiji potrčko. Mi znamo i čiji, i o tome ću govoriti u petak - rekao je on.

Vučić je rekao da će Srbija poslije glasanja o rezoluciji o Srebrenici vidjeti ko su joj prijatelji i partneri, jer se kako je naveo, situacija mijenja iz sata u sat i dodao da im neće biti lako.

- Oni su uvjereni da će imati ogromnu većinu, ogromnu podršku, vidim da su mnoge naše ljude ubijedili u to. Oni koji su naučili njih da samo slušaju i da ne vjeruju u mogućnost bilo kakvog otpora, sirovoj i surovoj sili, oni nikada ne mogu da se bore do kraja. Јa sam borac i boriću se do kraja i dalje vjerujem da će biti iznenađeni rezultatom glasanja - rekao je Vučić.

On je dodao da su mislili da smo glupi.

- Mislili su svako normalan bi prihvatio da ima izgovor pred svojim građanima i da kaže - super, evo sad imamo amandmane, koji govore da Srbi nisu kolektivni krivci i Srbija da nije kolektivni krivac - vin, vin situacija i tako dalje. Samo ti ljudi nisu razumjeli. Možda bi oni ubijedili sve druge u Srbiji, ali mene nisu. Oni su bili sigurni da ću da radim ono isto što i oni, ne mislim u Crnoj Gori već u mnogim zemljama i da ću da prihvatim ono što mi je lakše i što će da me očuva na vlasti i što mi niko neće zamjeriti nigdje - rekao je Vučić.

On je istakao da Srbi nisu genocidan narod i dodao da smo slabiji mnogo, ali da će uzvratiti svaki udarac jer Srbija brani svoj obraz i slobodu.

- Ako ja pitam ove ljude ovdje, zbog čega se donosi ova rezolucija, koja je namjera i ko je donosi i zašto u ovom trenutku i hoće li to da ujedini bilo koga u BIH i u regionu? Ne, ništa nije podijelilio više region. Nikada niko nije mogao da donese dobru odluku od ove koju su donijeli Nijemci i Sarajevo - rekao je Vučić.

Upitao je i šta će da rade sutra pošto su, kako kaže, otvorili Pandorinu kutiju pa će da dođu do rezolucije o njemačkom genocidu nad Rusima, Srbima, hrvatskom genocidu nad Srbima i raznim drugim temama, do Namibije, šta su radili Nijemci tamo.

- Hoćete tad da imate isti princip ili ćete da kažete da nije u skladu sa međunarodnim pravom - upitao je on.

Vučić je prokomentarisao informaciju da će Grčka glasati za rezoluciju o Srebrenici.

- Nisam siguran kako će Grčka glasati, ali ne isključujem mogućnost da glasaju za rezoluciju. Plan mnogih zemalja koji će glasati protiv Srbije je da se dodvore velikim. A niko od njih ne može da odgovori na pitanja čemu ova rezolucija i da li će doprinijeti poboljšanju situacije ili pogoršanju. I niko ne može da odgovori pozitivno na ta pitanja. Oni kažu da ne može cijeli narod da bude odgovoran, ali ja ne mogu da lažem ni sebe ni svoju zemlju i narod. Shvatio sam kakva je to prevara, jer će reći da su glasali za rezoluciju zbog amandmana. Ne mora odgovornost samo da bude politička, ona može da bude i moralna i svaka druga - rekao je Vučić.

Podsjetimo, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u Njujorku održao je sastanke sa brojnim stalnim predstavnicima država članica pri UN povodom najavljenog glasanja o rezoluciji o Srebrenici, koje je zakazano za 23. maj u Generalnoj skupštini UN.