latinica  ћирилица
21/05/2024 |  20:13 ⇒ 20:18 | Autor: sputniknews.com

Vučić: Rusi će ići sa rezolucijom o genocidu nad sovjetskim narodom - Srbija će biti kosponzor

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će u UN Rusi ići sa rezolucijom o genocidu nad sovjetskim narodom, a da će Srbija biti kosponzor.
Vučić i Nebenzja (Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav) -
Vučić i Nebenzja (Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav)

- Ničija nije do zore gorjela. Rusi će ići sa rezolucijom o genocidu nad sovjetskim narodom, trebalo bi i Bjelorusi... Mi ćemo svima biti kosponzori - poručio je Vučić za RTS.

Vučić se u Njujorku sastao sa stalnim predstavnikom Ruske Federacije pri UN Vasilijem Nebenzjom sa kojim je razgovarao o posljednjim dešavanjima i pozicioniranjima zemalja pred glasanje o nacrtu rezolucije o Srebrnici.

- Razmijenili smo mišljenja o diplomatskim aktivnostima koje Srbija preduzima kako bi se, svime čime raspolaže, suprotstavila ovom presedanu i nakaradnim pritiscima koji podrivaju međunarodno javno pravo i samovoljno i selektivno određuju pravdu i istinu - rekao je Vučić.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

On je naglasio da za Srbiju nema drugog puta sem borbe, do posljednjeg trenutka, za očuvanje obraza i slobode zemlje, dodajući da je zamolio prijateljsku Rusku Federaciju da, i ovoga puta, stane uz Srbiju u odbrani ponosa i dostojanstva srpskog naroda, ali i načela na kojima su zasnovane UN i pravičan globalni poredak.

Vučić je ponovio zahvalnost Ruskoj Federaciji na dosljednom stavu u pogledu podrške teritorijalnom integritetu i političkom suverenitetu Srbije i izrazio nadu da će se u četvrtak, i pored mnogih razočarenja, pokazati da Srbija ima dovoljno jakih, iskrenih i pouzdanih prijatelja.