latinica  ћирилица
22/05/2024 |  09:57 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

UŽIVO - NSRS izmjenama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima

U Banjaluci je u toku redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske. U toku je rasptava o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopunama Zakona o javnim tužilaštvima Republike Srpske – po hitnom postupku.
NSRS - prenos uživo -
NSRS - prenos uživo

Prenos na RTRS i našem portalu.

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović rekao je da je zakon o izmjeni i dopunama Zakona o javnim tužilaštvima Srpske predložen s ciljem usklađivanja sa Zakonom o sudovima Republike Srpske i utvrđivanja određene finansijske discipline tih ustanova.

Bukejlović je, obrazlažući ovaj akt, koji su poslanici Narodne skupštine Republike Srpske razmotrili po hitnom postupku, rekao da je Zakonom o republičkoj upravi propisano da Ministarstvo pravde obavlja upravne i druge stručne poslove koji se odnose na upravni nadzor nad radom pravosudne uprave.

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović rekao je da se predloženim izmjenama i dopunama Zakona o platama zaposlenih u institucijama pravosuđa Srpske stvaraju pretpostavke da se zaposlenima mogu isplatiti naknade zbog prirode posla koju obavljaju, radi poboljšanja njihovog materijalnog položaja.

Izmjene i dopune Zakona o porezu na dobit odnose se na oporezivanje prihoda nerezidenata, rekla je tokom skupštinske rasprave pomoćnik ministra finansija Republike Srpske Slobodanka Popović.

Ona je navela da je predloženo da prihod nerezidenta od kamate i premija od osiguranja po kreditima i zajmovima datim pravnom licu iz Srpske ili stalnom mjestu poslovanja nerezidenta u Republici, a koji se koriste za projekte za koje je Narodna skupština utvrdila da su od posebnog značaja za Republiku Srpsku budu osloboćeni poreza po odbitku.

Poslanici su razmotrili stav o predloženoj rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN i usvojili "Protest protiv kršenja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i opšteg međunarodnog prava".

Obrazlažući stav Parlamenta o rezoluciji o Srebrenici, predsjednik NSRS Nenad Stevandić predložio je poslanicima da usvoje dokument "Protest protiv kršenja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i opšteg međunarodnog prava".

Stevandić je rekao da sutrašnje glasanje o predloženoj rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN ima veliki nedostatak, a to je da krši Ustav BiH, koji je međunarodni ugovor.

- Dakle, /ambasador BiH u UN/ Zlatko Lagumdžija nije samo prekršio Ustav BiH upućujući rezoluciju bez konsenzusa članova Predsjedništva BiH, odluke Savjeta ministara ili Parlamentarne skupštine BiH, nego je prekršio i međunarodni akt koji Aneksom četiri veže sve ugovornice na poštovanje - rekao je Stevandić i dodao da su taj međunarodni akt prekšili i oni koji su sponzori i kosponzori rezolucije.

Stevandić je istakao da je namjera objasniti članicama Generalne skupštine UN da glasanje o rezoluciji predstavlja kršenje akata međunarodnog prava - što nju može odgoditi, što može da je problematizuje i nakon usvajanja.

- Ali to nas štiti od povratnog dejstava te rezolucije jer smo na vrijeme ukazali da se donosi aktom kršenja međunarodnog prava - rekao je Stevandić.

Poslanici SDS-a i PDP-a najavili su da će podržati zajednički stav Parlamenta o rezoluciji o Srebrenici.

- Svi koji podržavaju ovu rezoluciju znaju da je to bio zločin, a ne genocid. Zločin nad zarobljenim ratnim vojnicima", rekao je Glamočak tokom skupštinske rasprave - rekao je poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak.

I poslanik PDP-a Milanko Mihajilica rekao je da će podržati predloženi "Protest protiv kršenja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i opšteg međunarodnog prava".

- Sada se jasenovačke, prebilovačke, garavičke, i žrtve iz Šušnjara i mnogih drugih stratišta prevrću u grobu kada čuju da sada sutra u Generaloj skupštini Njemačka izlaže ovu rezoluciju kao kosponzor. Ali to je, gospodo, i do nas. Ćutali smo 1945. godine, do ovog rata, pa i sada kada smo trebali izvući određenu poruku - rekao je Mihajilica.

Potpredsjednica NSRS Anja Ljubojević rekla je da je javnost svjesna ko stoji iza predložene rezolucije o Srebrenici.

Sjednica je počela pitanjima predsjedniku Vlade Radovanu Viškoviću - Aktuelnim časom. Poslanike je interesovalo kakvo je poslovanje Alumine, kako teče realizacija infrastrukturnih projekata poput radova na izgradnji puta Foča-Tjentište.

Višković je rekao da se nastavlja izgradnja auto-puteva Srpske, te da će za dionicu od Doboja do Vukosavlja biti tražen novi izvođač.

Premijer Srpske je naveo da direktni prihodi od poreza koji se uplaćuju u republički budžet za prva četiri mjeseca ove godine iznose 1,4 milijarde KM i veći su za četiri odsto veći nego što je projektovano ovogodišnjim budžetom.

Višković je rekao da će Vlada Srpske omogućiti da više od 120 sportisa iz Republike Srpske u junu učestvuju na "Sportskim igrama zemalja BRIKS-a" u Kazanju.

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske razmatraće i Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o porezu na dobit, Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o platama i naknadama sudija i javnih tužilaca u Republici Srpskoj, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama zaposlenih u institucijama pravosuđa Republike Srpske, te Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o javnim tužilaštvima Republike Srpske, svi po hitnom postupku.

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, po hitnom postupku.