latinica  ћирилица
22/05/2024 |  10:26 ⇒ 12:05 | Autor: RTRS

Mehmedović o Cvijanović i sastanku Dodika i Vučića sa patrijarhom

Rezolucija o Srebrenici nije urota prema narodu, može biti jedino urota prema politici 90-ih koju pokušavaju ponovo oživjeti, kaže Šemsudin Mehmedović, poslanik u Predstavničkom domu Parllamentarne skupštine BiH.
Šemsudin Mehmedović - Foto: RTRS
Šemsudin MehmedovićFoto: RTRS

- Molitve i blagoslovi SPC su opasni, znamo gdje je to vodilo. Onda mogu govoriti o uroti protiv svojih politika, a ne protiv države Srbije i entiteta Republike Srpske. To je urota protiv jedne politike kojoj je presuđeno na Međunarodnom sudu u Hagu - kaže Mehmedović.

On smatra da Srbija i Republika Srpska "dižu prašinu" u vezi glasanja o rezoluciji, dodajući da je to pokušaj homogenizacije Srba da bi, kako kaže, zaštitili sve ono što su predsjednik Republike Srpke Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sve ove godine radili.

Komentarišući ispraćaj Vučića u Njujork i moleban koji je tim povodom služio patrijarh srpski Porfirije, Mehmedović je rekao da "se svi sjećamo da su i Arkana blagosiljali visoki zvaničniic SPC".

- To je jedna vrlo opasna aktivnost vjerske zajednice, ako je možemo tako nazvati, jer se ona pretvara u jedan iščašeni centar političke moći - upravlja političkim procesima srpskog naroda na čitavom Balkanu, što je vrlo destabilizujuće - kaže on.

Mehmedović se dotakao i srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović.

- Dok sam ja provodio zakon, Cvijanović je bila konobarica na prostorima Teslića i mi se vrlo dobro znamo. Nekad kad sam bio odbornik SO, bio sam obavezan da prisustvujem vjenčanjima supružnika bez obzira o kome se radilo. Kod nas se to ne zove kumstvo, ja sam bio prisutan na određenim vjenčanjima i ja se toga ne stidim - naveo je Mehmedović za FTV.