latinica  ћирилица
22/05/2024 |  11:02 ⇒ 11:42 | Autor: SRNA

Vučević: Srbi da nastave borbu za istinu bez obzira na ishod glasanja

Premijer Srbije Milorad Vučević izjavio je da će Srbija, kakav god bio ishod glasanja o rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN Srbi ne treba da odustanu od borbe za istinu.
Miloš Vučević (Foto: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ bs) -
Miloš Vučević (Foto: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ bs)

Vučević je ocijenio da će se velikim uspjehom Srbije moći smtrati ako većina zemalja sutra na sjednici Generalne skupštine UN bude protiv ili uzdržana povodom sporne rezolucije.

- To će za nas biti snažna poruka da smo neko ko zna šta je istina, da smo pravdoljubivi i da zaslužujemo bolju budućnost - rekao je Vučević za TV "Prva".

On je ukazao da su pritisci ogromni i da postoje naznake da će Grčka ili Rumunija promijeniti stav i glasati za rezoluciju.

- Nama je potrebno kada je najteže da dobijemo novu energiju da se borimo za naše pravo na istinu, da verujemo u sebe i ne dozvolimo da nas iko ubedi da smo ono što nismo, da ne pokleknemo i ne odustanemo nego sa puno snage i vere nastavimo dalje i da svi okačimo naše zastave - rekao je Vučević.

Vučević je ocijenio da je skandalozno sve ono što se dešava u vezi sa ovom rezolucijom, od činjenice da sama BiH nije to usvojila, nego je to jednostrani akt ambasadora u UN Zlatka Lagumdžije, što je direktno kršenje onog što je definisano u BiH.

- Vraćamo se u period kada je sve propadalo, umjesto da pričamo o budućnosti. Kako da napravimo auto-put Beograd-Sarajevo, o investicijama, kada neko hoće da nas vrati nazad? - pita Vučević.

Vučević navodi da je najpokvarenije što se dešava Srbiji zamjena teza - da je optužuju da ugrožava zemlje na Balkanu i "kvari regionalnu idilu", pri čemu Srbija nikome u regionu ne osporava suverenitet, a Srbiji su mnogi od njih osporili, jer su rekli da Kosovo i Metohija nije deo srpske države.

On je naveo da sesija u Generalnoj skupštini UN na kojoj će se raspravljati o prijedlogu rezolucije o Srebrenici počinje sutra u 16.00 časova, a trebalo bi da traje do 19.00 časova.