latinica  ћирилица
22/05/2024 |  11:13 ⇒ 13:17 | Autor: RTRS

Vimer: Postupci Njemačke pred Generalnom skupštinom UN ostavljaju gorak ukus

Nekadašnji državni sekretar Ministarstva odbrane Njemačke i potpredsjednik Parlamentarne skupštine OEBS-a Vili Vimer, ocijenio je da insistiranje Njemačke na rezoluciji o Srebrenici pred Generalnom skupštinom UN ostavlja gorak ukus.
Generalna skupšština UN (foto: arhiva/EPA-EFE/SARAH YENESEL) -
Generalna skupšština UN (foto: arhiva/EPA-EFE/SARAH YENESEL)

- Postupci Njemačke pred Generalnom skupštinom UN zbog strašnih događaja u Srebrenici ostavljaju gorak okus. Njemačka je bila ta koja je, ne mareći za svoj Ustav i Povelju UN vodila rat sa NATO protiv Savezne Republike Јugoslavije, kršeći međunarodno pravo. Svijet će se zapitati šta da pod tim okolnostima treba misliti o akcijama Njemačke u Generalnoj skupštini UN 23. maja 2024. godine - naveo je Vimer za Kosvo online.

Prema njegovim riječima uzroke angažovanja Njemačke, ali i drugih zemalja Zapada na rezoluciji o Srebrenici treba tražiti u širem kontekstu geopolitičkih događaja i previranja u svijetu, apostrofirajući krize u Ukrajini, tako i u Pojasu Gaze.

- Mnogo je otvorenih pitanja danas. Od toga da li će doći do sporazuma između Izraela i Hamasa, ali i šta će donijeti predstojeća mirovna konferencija u Švajcarskoj. Ne treba zaboraviti da petogodišnji mandat predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog ističe ovog mjeseca - kaže Vimer.

On je dodao da bi usvajanje rezolucije u Srebrenici moralo da otvori i pitanje pokretanja sličnih rezolucija.

Kao ključno vidi preispitivanje odgovornosti vodećih zemalja unutar NATO zbog bombardovanja SRЈ 1999. godine.

- Ukoliko se već pokreće pitanje krivice za genocid zbog čega se onda to isto pitanje ne bi postavilo i protiv država NATO-a? Pa oni su bombardujući SRЈ upotrijebili uranijumsku municiju protiv naroda zar ne? - zaključuje Vimer.