latinica  ћирилица
22/05/2024 |  11:31 ⇒ 12:11 | Autor: RTRS

"E-saglasnost" za dostavu računa mejlom

Poreska uprava Republike Srpske podsjeća poreske obveznike – vlasnike nepokretnosti da je u funkciji nova elektronska usluga "e-saglasnost", putem koje i elektronskim putem mogu dati saglasnost za dostavu računa za porez na nepokretnosti putem mejla.
Poreska uprava Republike Srpske - Foto: RTRS
Poreska uprava Republike SrpskeFoto: RTRS

Pristup ovoj usluzi, čiji je cilj da se obveznicima poreza na nepokretnosti olakša izmirivanje obaveza, ali i da se smanje troškovi, moguć je putem internet stranice Poreske uprave, gdje se u gornjem lijevom uglu početne strane nalazi prozorčić pod nazivom "e-saglasnost".

Procedura je veoma jednostavna i klikom na "e-saglasnost", te potom unosom podataka sa jednog od svojih poreskih računa, poreski obveznik može da aktivira ovu novu uslugu i da preuzme i popuni elektronski Obrazac saglasnosti za dostavu poreskih računa putem elektronske pošte.

Nakon toga, na mejl adresu koju je naveo za dostavu poreskih računa, dobija pristupni kod za verifikaciju i počinje da koristi uslugu "e-saglasnost", saopšteno je iz Poreske uprave.

Poreska uprava poziva poreske obveznike-vlasnike nepokretnosti u Srpskoj da iskoriste mogućnost elektronskog davanja saglasnosti za dostavljanja poreskih računa na adresu elektronske pošte i tako jednostavnije izvršavaju svoje obaveze.

Riječ je o nastavku pojednostavljenja procedura i digitalizaciji procesa u Poreskoj upravi, sa ciljem da poreski obveznici na lakši i jeftiniji način izvršavaju poreske obaveze.

Ova mogućnost je posebno korisna za poreske obveznike-vlasnike nepokretnosti iz Srpske koji žive ili rade u inostranstvu.