latinica  ћирилица
22/05/2024 |  11:57 ⇒ 12:00 | Autor: RTRS

Odlične mogućnosti za privrednu saradnju

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i direktor Privredne komore iz Nižnjeg Novgoroda Ivan Razuvajev saglasni su da postoje odlične mogućnosti za privrednu saradnju, kao i da je do sada mnogo urađeno na povezivanju domaćih i ruskih preduzeća posebno u metaloprerađivačkoj, automobilskoj, građevinskoj i prehrambenoj industriji, te proizvodnji medicinske, saobraćajne i ostale specijalne opreme.
Sastank u Banjaluci sa delegacijom ruskih privrednika - Foto: Ustupljena fotografija
Sastank u Banjaluci sa delegacijom ruskih privrednikaFoto: Ustupljena fotografija

Na sastanku u Banjaluci sa delegacijom ruskih privrednika, Đokić je istakao da Republika Srpska bilježi stalan rast BDP-a, čemu doprinose domaći privrednici uz veliku podršku Vlade Srpske koja svojim okvirnim i neposrednim politikama i drugim vidovima podsticaja stvara povoljno investiciono okruženje i doprinosi opštem razvoju.

Privrednici iz Rusije su izrazili zadovoljstvo onim što domaća privreda može da ponudi, kao i pogodnostima koje im omogućavaju zakoni koji, prije svega, podrazumijevaju isti tretman domaćih i stranih investitora.

Fokus njihovog interesovanja u Republici Srpskoj je otvaranje proizvodnih pogona, osnivanje zajedničkih preduzeća sa domaćim kompanijama, kao i prenos znanja i tehnologija, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva.

Na sastanku je izražen jedinstven stav da treba što snažnije raditi na povezivanju privreda Srpske i Rusije, uvjereni da će ova posjeta, kao i prethodne, još više podstaći privrednike Srpske i najrazvijenijeg industrijskog područja Ruske Federacije da zajedno iskoriste sve raspoložive resurse i još intenzivnije traženje tržišta za svoje proizvode.

Đokić je istakao da je interesantno kako se Rusija snažno oduprla svim problemima i izazovima sa kojima se susrela prethodnih godina i kako je krenula u jedan novi tehnološki ciklus zasnovan isključivo na sopstvenom znanju i sposobnostima.

"Vidljivo je sve ono što je u tom periodu urađeno i to je svojevrsno ohrabrenje i za nas koji se suočavamo sa sličnim pritiscima", rekao je Đokić.

On je zahvalio Ruskoj Federaciji za bezrezervnu podršku Srpskoj u ovom veoma značajnom, teškom i izazovnom istorijskom trenutku, te je članovima ruske delegacije uručio zahvalnice za doprinos unapređenju bilateralnih odnosa.

Ruski privrednici će se danas sastati i sa delegacijom Privredne komore Republike Srpske, a cilj višednevne posjete je unapređenje i nadogradnja postojeće saradnje sa domaćim privrednicima.