latinica  ћирилица
22/05/2024 |  12:42 | Autor: RTRS

U nedjelju promocija knjige "Banjalučka gimnazija u zemljotresu 1969."

Promocija knjige "Banjalučka gimnazija u zemljotresu 1969. Sjećanje na Crikvenicu i Selce 1969/70" biće održana u nedjelju 26. maja u Hotelu Bosna sa početkom u 12 časova. Na promociji će govoriti Bojan Stojnić, Zoran Pejašinović, Dušan Popović i Zoran S. Mačkić.
Promocija knjige "Banjalučka gimnazija u zemljotresu 1969." - Foto: Ustupljena fotografija
Promocija knjige "Banjalučka gimnazija u zemljotresu 1969."Foto: Ustupljena fotografija

Knjiga autora i priređivača Dušana Popovića i Zorana S. Mačkića, izdanje je reprezentativnog strukovnog Udruženja arhivskih radnika Republike Srpske i Arhiva Republike Srpske.

Recenzenti knjige su Zoran Pejašinović i Vladan Vukliš. Za dizajn knjige bio je zadužen Nenad Savković. Knjiga je obima 238 strana.

- Ideja o izdavanju ove knjige rodila se poodavno, ali je njena realizacija odgađana iz manje ili više opravdanih razloga. A onda, kada je krajem prošle godine izložena nekolicini bivših gimnazijalaca, naišla je na bezrezervnu podršku i simpatije. Ocijenjeno je da su predstojeća 55. godišnjica katastrofalnog zemljotresa i 130. godišnjica osnivanja Velike realke u Banjaluci dovoljni povodi i prilike da se priredi jedna ovakva knjiga - navodi se u saopštenju Arhiva Republike Srpske.