latinica  ћирилица
22/05/2024 |  13:16 ⇒ 13:36 | Autor: SRNA

Vučević: Čvrsta podrška Budimpešte u vitalnim pitanjima za Beograd

Srbija može da računa na čvrstu podršku Mađarske na međunarodnom planu po pitanjima od vitalnog interesa za Srbiju, rekao je mađarski ambasador u Beogradu Јožef Mađar u razgovoru sa premijerom Srbije Milošem Vučevićem.
Vučević sa Kerkentzesom (Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE) -
Vučević sa Kerkentzesom (Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE)

Mađar se saglasio sa Vučevićem da su politički i ekonomski odnosi dvije zemlje na najvišoj tački, te izrazio uvjerenje da će biti dodatno unaprijeđeni u nizu oblasti od zajedničkog interesa, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Vučević je istakao da je za Srbiju od strateškog interesa očuvanje stabilnosti regiona i dodao da je nacrt rezolucije Generalne skupštine UN o Srebrenici osjetljivo pitanje koje ne doprinosi saradnji i izgradnji dobrih odnosa u regionu.

On je naveo da je položaj Srba ugrožen odlukom prištinskih vlasti o zabrani upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji i da u velikoj mjeri otežava život srpskih građana, ali i udaljava od dijaloga Beograda i Prištine.

Vučević je zahvalio na snažnoj i kontinuiranoj podršci koju Mađarska pruža Srbiji u procesu evropskih integracija na najvišem političkom nivou i na istrajavanju u stavu o neophodnosti proširenja EU.

On je rekao da će veliki podstrek u narednom periodu za sveukupnu sradnju biti završetak brze pruge Beograd–Budimpešta, kao i izgradnja nafotovoda Mađarska–Srbija koji bi trebao da osigura veću energetsku bezbjednost.

Vučević je naglasio da su odnosi Srbije i Mađarske dostigli najvišu tačku razvoja u novijoj istoriji zahvaljujući, prije svega, međusobnom razumijevanju, povjerenju i posvećenosti u jačanju partnerstva.

On je posebno apostrofirao ekonomsku saradnju sa Mađarskom, istakavši da se ona izuzetno dinamično razvija i da je posljednjih godina ostvarila rekordnu vrijednost razmjene.