latinica  ћирилица
22/05/2024 |  14:25 ⇒ 14:26 | Autor: SRNA

Košarac: Odluka o učešću u izbornom procesu je u cilju sprečanjava haosa u Srpskoj

Odluka SNSD-a i koalicionih partnera da učestvuju u izbornom procesu bila je teška, ali i odgovorna s ciljem sprečavanja haosa u Republici Srpskoj koji je planiran odlukom Kristijana Šmita i na žalost lokalnih izvođača koji pripadaju opoziciji, izjavio je danas u Sarajevu član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac.
Staša Košarac - Foto: Ustupljena fotografija
Staša KošaracFoto: Ustupljena fotografija

- Mislim da su stvari oko Izbornog zakona potpuno jasne. U vrijeme kada se na demokratski način u institucijama Republike Srpske zagovarala inicijativa donošenja Izbornog zakona Republike Srpske i kada je donesen 19. aprila, opozicija u tome nije učestvovala. Vidljivo je da opozicija nije podržala takav zakon, što znači da je već prihvatila Izborni zakon koji je nametnuo Šmit - pojasnio je Košarac.

Član Predsjedništva SNSD-a je istakao da je odluka ove stranke da učestvuje u izbornom procesu teška, ali je prije svega patriotski odgovorna prema srpskom narodu i Srpskoj.

- Vidljivo je da se u međunarodnoj kuhinji pod patronatom Šmita, ambasadora SAD u BiH Majkla Marfija i opozicije iz Republike Srpske željela promovisati situacija koja bi u izbornom procesu podijelila Srpsku i napravila ozbiljan haos. Odgovornost SNSD-a i koalicionih partnera je da se to ne dogodi - rekao je on.

Košarac je ukazao da raspolaže informacijom od nekih kadrova iz opozicije da su spremali čak i glasanje na neobičnim mjestima, neobičnim objektima, samo da bi proveli izbore po Šmitovom zakonu i ovdje nametnuli situaciju sličnu onoj na sjeveru Kosova.

- Mi ne dozvoljavamo razvoj kosovskog sistema i iz tog razloga je naša odluka bila teška i odgovorna prema Republici Srpskoj da ne dozvolimo da nekoliko opozicionih mešetara zajedno sa Marfijem, Šmitom i Bošnjacima modeliraju izbornu volju u lokalnim zajednicama i na taj način dođemo do opšteg haosa u Srpskoj - rekao je on.

Košarac je uvjeren da će izbori biti demokratski, naglasivši da je snaga SNSD-a i koalicionih struktura jasna i motivisana potrebom da se zaštite interesi Republike Srpske i srpskog naroda, ali nikako ugrožavajući bilo koga drugoga.

- Moramo biti svjesni odgovora na našu političku vrlo jasnu poruku da želimo da gradimo izborni suverenitet Republike Srpske, jer je ovakvom ulogom opozicija već u aprilu prihvatila da bude dio drugog rješenja kojom žele zajedno sa Marfijem i Šmitom da urušavaju izborni legitimitet i suverenitet Republike Srpske - rekao je on.