latinica  ћирилица
22/05/2024 |  17:36 ⇒ 17:38 | Autor: SRNA

Tosi: Ideja o izostavljanju Srba iz priče o žrtvama ne može da ima efekta

Ideja da se Srbi izostave iz priče o žrtvama i da se niko ne bavi njihovom istorijom niti njihovim pričama ne može da ima efekta, izjavio je stručnjak za međunarodne sporove iz Vašingtona Gregori Tosi.
Ujedinjene nacije (Foto: EPA/Radek Pietruszka/POLAND OUT) -
Ujedinjene nacije (Foto: EPA/Radek Pietruszka/POLAND OUT)

Tosi, koji je radio kao generalni konzul za američke senatore i članove Predstavničkog doma i kao parničar u međunarodnim sporovima, istakao je tokom panel-diskusije u sjedištu UN u Njujorku da je veoma teško pratiti tako snažna svjedočenja, slučajući "one koji su iz evropskih zemalja koje nemaju angloameričku tradiciju".

- Prema anglosaksonskom pravu, uobičajena fraza je da "ništa ne izvlači istinu na vidjelo do unakrsno ispistvanje". Ne bih nikoga od vas izazvao na unakrsno ispitivanje svjedoka da testirate njihova svjedočenja. Većina vas ste pravnici - naveo je Tosi na početku obraćanja.

Komentarišući izjave učesnika panel-diskusije koji su svjedočili ili sami preživjeli mučenje koje su Bošnjaci tokom rata vršili nad Srbima, kao i prijedlog rezolucije u Srebrenici, Tosi je naglasio da žrtve ne traže ništa više od jednake pravde, ne samo za njih same već za sve žrtve – srpske, hrvatske, bonjšnjačke. Oni traže da žrtve imaju jednaku pravdu, a nova rezolucija ne vodi ka tome. Oni od UN traže da razmotre jednaku pravdu za svakoga koja je nazvana "pomirenje".

Prema njegovim riječima, "mudro je uzeti u razmatranje priče svih strana", a jednaka pravda ide ruku pod ruku sa poštovanjem priča svih žrtava, uključujui one koji nisu preživjeli pa sada ne mogu da pričaju o tome.

- U ratu u BiH poginulo je 30.000 Srba za koje nismo mnogo toga čuli, nismo čuli da su dio te jednačine i ova rezolucija im neće pomoći da budu ubačeni u tu jednačinu. Kada se razmišlja o rezolucijama i o tome kako su one uobličene treba da se uzmu u obzir ne samo regionalne vlade već i učesnici, glavni učesnici u BiH, a to su tri konstitutivna naroda, koji čine većinsko stanovništvo – 98 odsto - napomenuo je Tosi.

On je naglasio da u prijedlogu rezolucije nema ništa što pokazuje poštovanje prema Srbima kao većinskom učesniku u razmatranju.

Tosi je ocijenio da će rezolucija samo da vrati sve probleme koji su i ranije postojali, još od prije dva velika rata.

Američki stručnjak naglasio je da proces mora da bude transparentan i jasan za svakoga, uključujući članicama UN i EU, ali da je najvažnije da bude jasan i transparentan onima koji žive u BiH.

- Kako možete da postignete uspjeh rezolucijom u kojoj izostavljate jednog od najvećih učesnika – Srbe? Srbija želi inkluzivniji pristup, koji će uključiti sve strane. Ljudi su bili voljni da gledaju naprijed, čak suočavajuići se sa najgorim zločinima - da ostave gorčinu za sobom i ne razmišljaju o osveti.

Ovaj dio svijeta preživio je kulturološku osvetu, tako da će uzimanje u obzir svih strana imati više efekta u regionu, uključujući na ekonosmki rast, vodiće do uzajamnog razumijevanja zemalja i naroda. Ideja da se gleda i krene naprijed i da je međukulturološka razmjena ta koja bi mogla da dovede do novog stanovišta. Ali, ideja o izostavljanju Srba i nedostatak bavljenja njihovom istorijom i njihovim pričama - ne vidim kako to može da ima efekta - zaključio je Tosi.