latinica  ћирилица
22/05/2024 |  17:46 ⇒ 17:50 | Autor: RTRS

Košarac i Kacir o unapređenju ekonomske saradnje BiH i Turske

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac razgovarao je danas u Sarajevu sa ministrom industrije i tehnologije Mehmetom Fatih Kacirom o jačanju ekonomske i privredne bilateralne saradnje, saopšteno je iz ovog Ministarstva.
Košarac i Kacir - Foto: Ustupljena fotografija
Košarac i KacirFoto: Ustupljena fotografija

Na sastanku je istaknuto da važeći bilateralni ugovori i Sporazum o slobodnoj trgovini između BiH i Turske predstavljaju prednost i dobar osnov za unapređenje spoljnotrgovinske razmjene na obostranu korist.

Košarac je informisao Kacira o osnivanju i razvoju slobodnih zona u Republici Srpskoj, te o kapacitetima postojećih slobodnih zona u FBiH.

Turska strana izrazila je zainteresovanost i spremnost na razgovore sa institucijama Republike Srpske o njihovoj direktnoj uključenosti u organizaciju slobodnih zona i privlačenje inostranih investitora. S tim u vezi, naglašeno je da su energetski sektor, turizam, metalska i automobilska industrija od posebnog interesa za investitore iz Turske, navodi se u saopštenju.

Kacir i delegacija Ministarstva industrije i tehnologije Turske prihvatili su poziv Košarca da naredne godine učestvuju na značajnim međunarodnim samitima i konferencijama u Republici Srpskoj, uključujući Balkan Solar Samit u Banjaluci, Samit energetike u Trebinju, te Јahorina ekonomski forum.

Košarac je istakao je da su na unutrašnjem planu u BiH trenutno otežavajući politički odnosi, prouzrokovani djelovanjem nelegitimnog visokog predstavnika Kristijana Šmita i najavljenom rezolucijom o Srebrenici. On je upozorio da to može ozbiljno ugroziti ne samo odnose unutar BiH, nego i u regionu, navodi se u saopštenju.

Košarac je naglasio da se institucije Republike Srpske i njeni predstavnici na nivou BiH zalažu za politiku unutrašnjeg dogovora i dosljedne primjene Dejtonskog sporazuma, bez međunarodnog intervencionizma.