latinica  ћирилица
22/05/2024 |  18:14 ⇒ 21:01 | Autor: RTRS

Sud BiH štiti Šmita: Odbijen zahtjev da bude svjedok na suđenju Dodiku i Lukiću (VIDEO)

Nakon današnjeg ročišta predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i v.d. direktoru Službenog glasnika Milošu Lukiću, optuženim za nepoštivanje odluka nepriznatog visokog predstavnika, poznato je da Kristijan Šmit neće biti među svjedocima.
Milorad Dodik izlazi iz Suda BiH - Foto: RTRS
Milorad Dodik izlazi iz Suda BiHFoto: RTRS

Sporenje je izazvao i zahjtev Tužilaštva da se u materijalne dokaze uvedu akti OHR upućeni institucijama Srpske u kojima obavještavaju vlasti da je Šmit poništio odluke Narodne skupštine i obavezuju Službeni glasnik da objave njegove odluke.

Predsjednik Republike Milorad Dodik kaže da je jasno da Sud i Tužilaštvo štite strance, a napadaju domaće političare.

Bez prava žalbe a time i presedana je odluka Sene Uzunović da odbije zahtjev odbrane Milorada Dodika da svjedoči Kristijan Šmit, njemački državljanin čije su intervencije u Krivični zakon BiH i dovele do farsičnog suđenja predsjedniku Republike Srpske i v.d. direktora Službenog glasnika. Kako bi ga zaštitila od nezgodnih pitanja, Uzunovićeva pozvala se na pismo iz MIP BiH o navodnom imunitetu Šmita. Zašto takav dokument nije tražila iz UN, postupajući sudija nije obrazložila. Video zapis iz sudnice kada je to rekla nismo dobili.

- Niti je odbrana imala ikakva saznanja o tom pismu, to je apsolutno neprihvatljivo. Naime, ovdje je jako diskutabilno pitanje imuniteta Kristijana Šmita - rekao je Goran Bubić advokat predsjednika Srspke Milorada Dodika. 

- Taj dokument je upotrijebila u svom formalnom sudskom rješenju. To znači da imamo materijalnu potvrdu da postoji neka komunikacija između Suda BiH i nekih vansudskih elemenata. To je meni toliko šokantno da ne mogu vjerovati da je sutkinja faktički priznala - kaže Anto Nobilo pravni zastupnik odbrane Milorada Dodika.

Umjesto da procesuiraju stranog državljanina koji je dopisao Krivični zakon BiH, Sud i Tužilaštvo kažnjavaju one koji u skladu sa ustavom i zakonom rade svoj posao i suprostavljaju se samovolji stranog faktora poručio je predsjednik Srpske, po izlasku iz sudnice u kojoj se kako kaže vodi tipičan politički proces protiv njega i Miloša Lukića.

- Imate sada situaciju da je protiv mene podignuta krivična prijava i da se vodi proces pred sudom zato što ne poštujem navodnog visokog predstavnika. Sav je problem u tome i zašto sam ja učinio i potpisao je što da nema visokog predstavnika. Međutim oni hoće da kažu apriori da postoji , ovo je bila prilika da se na sudu pokaže ima li ga ili nema i kada se to desi onda se može dokazivati moja krivica - istakao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

- Zašto Kristijan Šmit ne može da dođe na sud, i zapto se svi upinju da ga svi štite, ako ima ovlaštenja da donosi zakone pa neka dođe i objasni - kaže Goran Peetronijević pravni savjetnik odbrane Milorada Dodika.

Odbijen je zahtjev odbrane da jedan od svjedoka bude profesor Majkl Gestinger koji se bavio Dejtonskim sporazumom i pravima koje ima odnosno nema visoki predstavnik. Iako se tužilaštvo nije protivilo, nije prihvaćen zahtjev da svjedoči Nenad Stevandić prvi čovjek Narodne skupštine.

- Danas smo vidjelin nastavak ovog pravnog paradoska u kojem ovo Tužilaštvo koje je očigledno u službni kolonijalne uprave dokazuje da je neko , tj. mi da smo krivi što smo poštovali zakon - rekao je v.d direktor Aslužbenog glasnika Republike Srpske Miloš Lukić.

Sudija Sena Uzunović naknadno će se izjasniti o prigovorima odbrane na autentičnost dokaza tužilaštva koji se odnose na korespodenciju između Pravnog odjela OHR i Kabineta Predsjednika RS i v.d. direktora Službenog glasnika. A dokaz bi trebao da bude akt OHR ovjeren u jednoj notarskoj kancelariji. Sve sa potpisom Zdenka Kišića, zaposlenog u OHR-u. Ko je Zdenko, ima li ovlaštenje da predstavlja OHR, kako notar može ovjeravati fotokopiju pitanja na koja tužilaštvo nije imalo odgovor.

- Notar suprotno zakonu o notarima izvršio nešto što predstavlja krivično djelo. Naime, notar je ovjerio dokument na engleskom jeziku,a zakon o notarima kaže to se ne smije raditi, to je gruba povreda notarske službe - istakao je Miljkan Pucar advokat Miloša Lukića.

- Ovo definitivno jeste jedan politčki montiran proces. Služui da vidimo zapravo na koji način se ti stranci ili OHR se igraju sa domaćim institucijama i na njih vrše uticaj. 2.58-Kao potvrda tome može poslužiti i način kako se tertiraju dokazi koji su predloženi od strane Tužilaštva, kakva je uloga notara, kako se ovjeravju određeni dokumenti. Kako se odnosimo nekome koje neizabranis tranac - rekla je srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Kao svjedoci odbrane prihvaćeni su Srebrenka Golić predsjednik Vijeća naroda, Јelena Pajić Baštinac generalni sekretar predsjednika, Dalibor Panić i Boran Bosančić generalni sekretari Vlade odnosno Narodne skupštine. Suđenje se nastavlja 19. juna kada odbrana počinje sa iznošenjem dokaza.