latinica  ћирилица
22/05/2024 |  18:53 ⇒ 18:55 | Autor: SRNA

Pejaković podnio ostavku - Ustaški zločini nad Srbima su genocid

Direktor Spomen područja Јasenovac Ivo Pejakovića, koji je podnio ostavku zbog pisanja hrvatskih medija o netačnim podacima na internet stranicama ove ustanove, rekao je da su ustaše nad Srbima u NDH počinile genocid.
Јasenovac - Foto: TANЈUG
ЈasenovacFoto: TANЈUG

- Hrvatskoj javnosti i vlasti nisu sporni Holokaust nad Јevrejima i genocid nad Romima počinjeni u NDH, ali da im je sporno pitanje genocida nad Srbima - rekao je Pejaković za portal Novosti Srpskog narodnog vijeća.

On kaže da je u ime ustanove na čijem je čelu bio govorio o ustaškim zločinima nad Srbima u Drugom svjetskom ratu kao o genocidu.

Pejaković je rekao da je podnio ostavku jer više nije htio da učestvuje u raspravama, kao i zbog toga što je trenutna politička situacija izazovna i na unutrašnjem i spoljnom planu.

Podsjetio je da će u sjedištu UN u Njujorku biti raspravljano o rezoluciji o Srebrenici, a u crnogorskom parlamentu o deklaraciji o genocidu u Јasenovcu.

- Potrebno je zauzeti stav i odrediti koje pravne termine koristiti. Treba definisati terminima šta se dogodilo u NDH - rekao je Pejaković.

Novosti navode da je ostavka Pejakovića posljedica narasle ekstremno desne atmosfere u hrvatskom društvu i šireg političkog konteksta.

Pejaković je ostavku podnio juče zbog članka u Večernjem listu i na Krofaktu.

Večernji list prenio je članak Krofakta, koji je, kako je navedeno, novi projekat za provjeru tačnosti podakata i čine ga Leksikografski zavod "Miroslav Krleža", Hrvatski institut za istoriju i Hrvatsko-memorijalno dokumentacioni centar proteklog rata.

Vladimir Gajger sa Hrvatskog instituta za istoriju pisao je za Krofakt da se netačne tvrdnje objavljene na internet stranicama Spomen područja Јasenovac o sastanku održanom 4. juna 1941. godine u Zagrebu na kojem je, između ostalog, zaključeno da se "srpsko pitanje" u NDH riješi "masovnim iseljavanjem Srba u Srbiju, masovnim ubijanjima na terenu i deportacijom u koncentracione logore".

Gajger je naveo da se na internet stranicama Spomen područja jasenac ne pominje da su nacisti vlastima NDH odobrili već ranije preduzete mjere za konačno rješenje srpskog pitanja.