latinica  ћирилица
22/05/2024 |  20:30 ⇒ 20:32 | Autor: SRNA

Promovisan roman Steve Grabovca "Poslije zabave"

U Šamcu je večeras promovisan roman "Poslije zabave" autora Steve Grabovca, dobitnika NIN-ove nagrade za najbolji roman u 2023. godini.
Šamac - promovisan roman "Poslije zabave" autora Steve Grabovca - Foto: SRNA
Šamac - promovisan roman "Poslije zabave" autora Steve GrabovcaFoto: SRNA

Јedan od osnovnih motiva romana "Poslije zabave" je zločin nad romskom djecom u okolini Broda na početku rata u BiH 1992. godine.

Grabovac je rekao da je to zločin koji se desio tokom rata, ali sa njim nema mnogo veze.

- Naša nesreća je u tome što je dosta stvari povezano sa ratom htjeli mi to ili ne, tako i ovaj nesretni događaj jeste povezan sa ratom, ali kada bismo samo izbacili taj mali vremenski segment i stavili ga u neko drugo vrijeme, ta bi se priča mogla odigravati i u današnjem vremenu. Ni po čemu drugom to nije ratna knjiga - rekao je Grabovac na promiciji u Galeriji "Stari sat".

On je naveo da se njegov glavni lik zove Stevo Grabavac i da je to njegova lična priča.

- Taj moj alter ego u nekom momentu saznaje nekakve podatke o jednom strašnom zločinu koji se desio 1992. Više se govori o načinu na koji je spoznaja djelovala na njega - dodao je Grabovac.

Stevo Grabovac sedamdeseti je dobitnik prestižne NIN-ove nagrade za roman "Poslije zabave", koji je objavljen prošle godine u izdanju banjalučkog "Imprimatura".

Grabovac je do sada objavio zbirku pjesama "Stanica nepostojećih vozova" 2007. godine, a njegov prvi roman "Mulat albino komarac" bio je 2019. u najužem izboru za Ninovu nagradu.