latinica  ћирилица
22/05/2024 |  22:20 ⇒ 22:33 | Autor: SRNA

U Prijedoru održani 20. Majski susreti

U Prijedoru su večeras, u okviru obilježavanja Dana Narodne biblioteke "Ćirilo i Metodije", održani jubilarni 20. Majski susreti, koji su okupili 15 mladih autora iz Prijedora, Novog Grada i Dvora.
Јubilarni Majski susreti u Pijedoru - Foto: SRNA
Јubilarni Majski susreti u PijedoruFoto: SRNA

Pjesnik Anela Sejarić Vujinović, koja je i kreator manifestacije, rekla je da se na ovaj način tradicionalno daje podrška mladim ljudima i njihovom stvaralaštvu.

- Osnovni cilj ove manifestacije je animiranje i podrška mladima, kako bismo im pomogli u njihovom stvaralačkom radu. Želimo da budemo imperativ za njihov dalji rad, da ih podržavamo i uključujemo u sve kulturne programe i da im ovaj način pokažemo da knjiga nije zaboravljena, da je ispred društvenih mreža - rekla je Vujinovićeva novinarima.

Tokom večeri publici su svoje radove predstavili mladi autori Nikolina Milivojša, Nikolina Sredić, Anđela Komosar, Andrej Sredić, Rosana Lazić i Marija Višekruna iz Prijedora, Slobodan Drljača i Sandra Bosančić iz Novog Grada.

Kao gosti učesnici nastupili su Valentina Milačić, Mile Lisica i Aleksandra Čvorović iz Banjaluke, Irena Stanković i Renata Pavković iz Novog Grada i Ines Kolundžija iz Dvora.

U pratećem programu održana je izložba likovnih radova Vere Karan, amaterskog slikara iz Prijedora i muzička podrška članova Udruženja za očuvanje tradicije Prijedor.

Obilježavanje Dana biblioteke počelo je jutros otvaranjem izložbe "Iz riznice zavičaja" koja je posvećena zavičajnom književniku Branku Ćopiću i 40 godina od njegove smrti.

Povodom Dana biblioteke, za sutra je najavljeno druženje sa književnicom i novinarkom Vesnom Dedić, dok će u petak, 24. maja, biti organizovana dodjela nagrada najvjernijim čitaocima biblioteke, posjetiocima gradske čitaonice i vjernim saradnicima ove ustanove.

Na Dan biblioteke, 24. maj, ova ustanova svojim sugrađanima poklanja besplatno učlanjenje.