latinica  ћирилица
22/05/2024 |  22:24 ⇒ 22:25 | Autor: SRNA

Zaharova podsjeća Bajdena na jednostrana priznanja Vašingtona

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, reagujući na izjavu predsjednika SAD DŽozefa Bajdena da podržava stvaranje palestinske države samo putem direktnih pregovora, podsjetila je da nije bilo ni pregovora između Beograda i Prištine koji bi završili priznanjem nezavisnosti samoproglašenog Kosova.
Marija Zaharova (Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI) -
Marija Zaharova (Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI)

Zaharova je na svom profilu društvene mreže "Telegram" ukazala na izjavu portparola američkog Savjeta za nacionalnu bezbjednost u Bijeloj kući Edrijana Votsona koji je naveo da predsjednik snažno podržava rješenje kojim se predviđaju dvije države te da bi palestinska država trebala biti ostvarena putem direktnih pregovora dvije strane, a ne jednostranim proglašenjem.

- Šta američki predsjednik misli o Kosovu? Treba li ga podsjetiti kada su se "bilateralni direktni pregovori između dvije strane" završili? Naravno da ne. Nije bilo pregovora između Beograda i Prištine koji bi završili priznanjem nezavisnosti, regiona niti legitimnog referenduma na Kosovu - navela je Zaharova.

Prema njenim riječima, umjesto toga došlo je do niza jednostranih, nelegitimnim priznanja navodne nezavisnosti, predvođenih tadašnjim američkim predsjednikom DŽordžom Bušem Mlađim pa potom i Barakom Obamom, prenosi ruska novinska agencija TASS