latinica  ћирилица
23/05/2024 |  09:46 ⇒ 12:59 | Autor: RTRS

U Budvi se zavijorila trobojka, srpske patriote najavljuju blokadu gradova

U Budvi je danas postavljena trobojka na kojoj piše "UN - Budva - 23. maj 2024".
Budva - Foto: Ustupljena fotografija
BudvaFoto: Ustupljena fotografija

U ovom gradu se povodom Dana nezavisnosti, 21. maja, nisu vijorile državne zastave Crne Gore.

Generalna skupština UN danas bi trebalo da razmatra nacrt rezolucije o Srebrenici koju je bošnjački dio misije BiH pri UN inicirao samostalno, bez odluke Predsjedništa BiH, a čiji su predlagači Njemačka i Ruanda.

Vlada u Podgorici je najavila da će podržati rezoluciju o Srebrenici i podnijela dva amandmana koja su uvrštena u prijedlog teksta.

Ispred zgrade Vlade u Podgorici sinoć je održan protest građana zbog najave izvršne vlasti da će u UN podržati rezoluciju o Srebrenici.

Ukoliko predstavnik Crne Gore u GS UN danas digne ruku za akt koji su predložile Njemačka i Ruanda, a kojim se Srbi označavaju kao genocidan narod, uslijediće blokada svih crnogorskih gradova, a ispred Skupštine Crne Gore će biti formirano šatorsko naselje koje će tu ostati sve do smjene aktuelne vlasti, poručeno je sa sinoćnjeg skupa, prenio je podgorički portal IN4S.

Novi skup u organizaciji srpskih patriotskih organizacija najavljen je i za danas u 16.00 časova, takođe ispred zgrade Vlade, gdje će okupljeni čekati zajedno ishod glasanja u Generalnoj skupštini UN i na osnovu glasanja predstavnika Crne Gore donijeti i formalno odluke u vezi sa protestima i načinom daljeg djelovanja.

Iz Uprave policije saopšteno je da popodnevni skup nije prijavljen, ali će biti sniman i nekoliko ulica u Podgorici biće zatvoreno.

- Neprijavljeno javno okupljanje koje će se održati 23. maja u 16.00 časova ispred Vlade Crne Gore u cilju izražavanja nezadovoljstva zbog najave izvršne vlasti da će u UN podržati Rezoluciju o Srebrenici. Snimanje će se vršiti u vremenskom periodu od 15.00 časova do završetka okupljanja - saopšteno je iz Uprave policije.