latinica  ћирилица
23/05/2024 |  10:09 | Autor: SRNA

Rezolucija o Srebrenici urušava međunarodno pravo i odnose u BiH

Rezolucija o Srebrenici koja i ako bude donesena u Generalnoj skupštini UN, predstavljaće sramotu onog dijela čovječanstva koje je urušilo i uništilo važeći međunarodni poredak i postojeće međunarodno pravo, saopšteno je iz Organizacije starješina Vojske Republike Srpske.
Organizacija starješina Vojske Republike Srpske (foto: ostavrs.org) -
Organizacija starješina Vojske Republike Srpske (foto: ostavrs.org)

Iz ove organizacije navode da propast postojećeg međunarodnog poretka na čelu sa SAD, Velikom Britanijom i drugim članicama NATO pakta ne vrijedi nijedne suze nijednog slobodoljubivog čovjeka na svijetu.

- Neka propadne potpuno, i to što prije. A što se tiče propasti međunarodnog prava, potrebno je da slobodarski svijet, predvođen Kinom, Rusijom, drugim članicama BRIKS-a i ostalim slobodoljubivim zemljama i narodima, uključujući i srpski narod, kreira novi poredak i novo međunarodno pravo zasnovano na međusobnom razumijevanju i uvažavanju - navodi se u saopštenju.

Iz Organizacije starješina VRS ističu da će donošenje jedne ovakve rezolucije dodatno zakomplikovati odnose u svijetu, a posebno na Balkanu.

- Riječ je o pokušaju konačnog obračuna sa srpskim narodom ma gdje on živio i bitisao, samo zato što se bori za one vrijednosti koje pripadaju svim pravdoljubivim i slobodoljubivim narodima svijeta - dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da postupci Njemačke pred Generalnom skupštinom UN zbog strašnih događaja u Srebrenici, ali, ne i genocida, ne ostavljaju ništa drugo nego prezir i žaljenje.

- Svijet se danas, pred pokušaj donošenja rezolucije, treba zapitati šta to ponovo radi Njemačka sa svojim istomišljenicima, neonacistima i neofašistima - navodi se u saopštenju.

Iz Organizacije starješine smatraju da će, s obzirom da je predložena rezolucija sačinjena bez konsultacija sa svim regionalnim zajednicama i stranama u balkanskim ratovima, a posebno u ratu u BiH, sigurno dovesti do podjela unutar BiH i širom regiona.

- Ono što može biti dobro u svemu tome leži u činjenici da će BiH nakon, eventualnog, usvajanja rezolucije, postati nemoguća država i definitivno će se raspasti. Republika Srpska i srpski narod trebaju učiniti sve što je moguće da se taj raspad desi bez novog krvoprolića, a to je, sasvim sigurno, moguće - ističe se u saopštenju.

Republika Srpska i srpski narod nikada, i ni po koju cijenu, ne mogu prihvatiti ovakvu rezoluciju.

- Naprotiv, moraju inicirati rezolucije o genocidu počinjenom nad srpskim narodom, stalno tragati za istinom i saopštavati je relevantnoj javnosti, a uporedo s tim, tragati za mogućim modalitetima razdruživanja u uslovima mira i stabilnosti, što je osnovno demokratsko pravo svih naroda, da samostalno odlučuju s kim će i kako živjeti - poručuju iz Organizacije starješine Vojske Republike Srpske.