latinica  ћирилица
23/05/2024 |  11:37 ⇒ 12:20 | Autor: SRNA

Smajlović: Usvajanje rezolucije o Srebrenici prisiliće nas na autocenzuru

Novinarka Ljiljana Smajlović ukazala je da u najavljenoj rezoluciji o Srebrenici piše da se mora osuditi svako poricanje činjenica koje su utvrđene u sudovima, što znači prisiljavanje na autocenzuru u kojoj se više ne bi smjelo reći da je Haški tribunal dijelio visoko selektivnu pravdu.
Ljiljana Smajlović (Foto: TANJUG, ZORAN ZESTIC) -
Ljiljana Smajlović (Foto: TANJUG, ZORAN ZESTIC)

- To bi značilo da smo prisiljeni na autocenzuru u kojoj više ne bismo smjeli da kažemo – Haški tribunal je bio tribunal koji je dijelio visoko selektivnu pravdu, koji je sve srpske zločine proglasio za namjerne, planske i organizovane i svaki zločin nad Srbima za slučajan i pojedinačni - navela je Smajlovićeva.

Prema njenim riječima, više se ne bi smjela osporavati nijedna činjenica iz tih presuda koje su pune pravnih i drugih rupa.

Na pitanje šta će biti drugačije ukoliko Kina glasa protiv ove rezolucije, Smajlovićeva je pojasnila da postoji mnogo zemalja u svijetu, pogotovo u Aziji i Africi, koje cijene odnose sa Pekingom.

- Pretpostavljam da glasanje Kine, koja se obično uzdržava kad nije neki konkretan kineski interes u pitanju, može da utiče na glasanje drugih država, a može da utiče naravno i na naše buduće odnose sa drugim državama - rekla je Smajlovićeva za RTS.

Ona je ocijenila da Zapad šalje poruku da je Njemačka, koja će biti uvodničar na sjednici Generalne skupštine UN, najvažnija zemlja u Evropi.

- Nije samo nepristojno to što je Njemačka ovde izvršila genocide u dva svjetska rata nad Srbima, nego je Njemačka iskoristila naše građanske ratove devedesetih da ponovo počne da nameće, da učestvuje u nametanju rješenja drugim državama silom - zaključila je Smajlovićeva.