latinica  ћирилица
23/05/2024 |  12:07 ⇒ 14:07 | Autor: TANЈUG

Grci bijesni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtjev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nijemci.
Atina (foto: EPA-EFE/ALEXANDROS VLACHOS) -
Atina (foto: EPA-EFE/ALEXANDROS VLACHOS)

- Dok međunarodna zajednica zatvara oči pred Pontijskim genocidom i odbija da osudi Tursku, Njemačka, SAD i druge zemlje u njihovoj sferi uticaja (Ruanda, BiH, itd.) strastveno promovišu proglašenje međunarodnog dana "Sjećanje i obilježavanje genocida 1995. godine u Srebrenici", za koje je predloženo da bude 11. jula svake godine - navodi se u tekstu objavljenom na naslovnoj strani lista.

Srpska strana, koja se ponovo skoro sama bori protiv svih i priznaje da su možda počinjeni ratni zločini, ali ni u kom slučaju genocid, navodi list, apelovala je na Grčku, uprkos "nedavnom zabadanju noža u leđa u Savjetu Evrope", da to ne čini pozivajući se na tradicionalno prijateljske odnose.

- Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u video poruci traži od Grčke da se uzdrži od relevantnog glasanja, znajući, kako kaže, da je Grčkoj teško da glasa protiv i poziva se na zaboravljeno, tokom Micotakisovog perioda, grčko-srpsko prijateljstvo - navodi list.

List, prenoseći dijelove teksta rezolucije, ocjenjuje da će biti izuzetno zanimljivo vidjeti kakav će stav Grčka zauzeti po još jednom kritičnom pitanju, kao i konačan rezultat glasanja, za rezoluciju koja "olako usvaja termin genocid" za građanski rat u bivšoj Јugoslaviji, gdje su zaista počinjeni ratni zločini, ali ni u kom slučaju genocid.

- A šta više, kada međunarodna zajednica to decenijama negira (podležući turskim prijetnjama) za Pontima, uprkos 350.000 mrtvih i hiljadama prisilno raseljenih ljudi - zaključuje list, aludirajući na masakr nad Grcima u regiji Pontusa koji su počinili Turci između 1914. i 1923. godine.