latinica  ћирилица
23/05/2024 |  12:19 ⇒ 12:39 | Autor: SRNA

Prijava Hadžiabdićeve nakon tvrdnji da narko-kartel "ima čovjeka u CIK-u"

Tužilaštvo BiH primilo je prijavu predsjednika Centralne izborne komisije BiH Irene Hadžiabdić protiv NN lica u vezi sa prepiskom članova narko-kartela putem aplikacije "Skaj" i tvrdnji da imaju "svog čovjeka u Komisiji".
Irena Hadžiabdić (Foto: izbori.ba) -
Irena Hadžiabdić (Foto: izbori.ba)

- Tužilaštvo BiH primilo je prijavu predsjednika CIK-a, koja je data u rad postupajućem tužiocu na dalje postupanje - potvrdili su Srni u Tužilaštvu.

U prijavi je traženo da se ispitaju navodi iz medija, a CIK BiH se stavio na raspolaganje Tužilaštvu.

Na području BiH 23. aprila sprovedena je jedna od najvećih policijskih akcija
"Blek taj dva" u okviru koje su službenici agencija za sprovođenje zakona upali u domove i kancelarije 23 osobe za koje se sumnja da su dio "užeg kruga" narko-bosa Edina Gačanina Tita uhapšenog u novembru 2022. godine.

Ovu akciju podržao je i Evropol, a među 23 osobe uhapšene zbog povezanosti sa Gačaninom, vođom kartela Tito i Dino, uhapšen je i Haris Behram iz Mostara.

Prema podacima Evropola koji su proizašli iz dopisivanja kroz aplikaciju "Skaj", Behram je bio u direktnom kontaktu sa braćom Kljako, Nerminom i Anelom, političarima koji su nekada bili bliski Fahrudinu Radončiću, da bi ga pred lokalne izbore napustili i pridružili se NES-u.

Anel Kljako je trenutno odbornik u Gradskom vijeću Mostara.

Prema navodima federalnih medija, u presretnutim prepiskama iz aplikacije "Skaj" nalaze se i imena Bakira Izetbegovića i Aljoše Čampare, koje hapšenje Behram spominje.

Prema navodima u "Skaj" poruci od 15. aprila 2020. godine Haris Behram napisao je Edinu Gačaninu Titu: "Uzeo sam najvažnijeg čovjeka Hercegovine za Fahrudina Radončića, ministra bezbjednosti, a to je Nermin Kljako, brat od onog momka što je savjetnik Radončića. On je glavni za SBB i njegovu stranku koja će, kada on pređe kod nas, doživjeti nokaut. On je, braco, skupa roba jer ima konekcije po čitavoj BiH i može nam u svakom gradu naći ljude, a u Sarajevu ima jednog od glavnih ljudi iz CIK-a. Izvukao sam sve informacije od njega, koliko plaća kutije, ljude, veze i sad će sve to biti naše. Dva dana sam s njim proveo i moj brat je njegov prijatelj koji ga je zajedno sa mnom uvjerio. Njega se SDA u Mostaru najviše boji", navodi se u poruci.