latinica  ћирилица
23/05/2024 |  12:45 ⇒ 14:33 | Autor: RTRS

Dodik: U narednih 30 dana predložićemo sporazum o mirnom razgraničenju (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će u narednih 30 dana biti predložen sporazum o mirnom razgraničenju.
Milorad Dodik (foto: /x.com/MiloradDodik) -
Milorad Dodik (foto: /x.com/MiloradDodik)

- Mi danas krećemo sa formalnom odlukom da se traži mirno razgraničenje. Predložićemo da se prvo razjasne političke nadležnosti vezano za entitete, a da sačuvamo i ostavimo sadašnji model funkcionisanja privreda i u roku od nekoliko godina da to prilagodimo modelu mirnog razgraničenja - rekao je Dodik u Bratuncu.

On je rekao da srpski narod naprosto više ne može da živi u ovoj BiH i da je ovo što su Bošnjaci uradili sa rezolucijom o Srebrenici bespravno i da nisu uvažili Srbe.

Dodik je podsjetio da Predsjedništvo BiH nije razmatralo ovo pitanje, a da bez odluke ovog tijela ne može biti pokrenuta inicijativa u UN.

Nije nikakvo čudo, kaže Dodik, da UN, koje drže Amerikanci, to radi, navodeći da su Srbe dva puta bombardovali, a da o tome nije bilo odluke Savjeta bezbednosti UN.

Dodik je rekao da će današnja sjednica Vlade Srpske u Srebrenici inicirati važne i krupne stvari i ukazati na sve žrtve, posebno srpske, kao i da srpski narod neće prihvatiti lažne političke konotacije stradanja.

Dodik je rekao da će se danas na sjednici, u saradnji sa lokalnim vlastima, dogovoriti jedan dan koji će se godišnje obilježavati kao dan žrtava Srebrenice, imajući u vidu i bošnjačke i srpske žrtve na tom prostoru.

S druge strane, dodao je, Vlada će na njegov prijedlog prihvatiti inicijativu da se u narednih 30 dana sačini opširan izvještaj o funkcionisanju proteklih 30 godina sa rezultatom da se za 30 dana Federaciji BiH, kao strani potpisnici Dejtonskog sporazuma, uruči prijedlog Srpske o sporazumnom razdruživanju.

Prijedlog će, kaže, biti da se sve vrati u okvire nadležnosti Republike Srpske i onoga što je Srpska unijela u BiH.