latinica  ћирилица
23/05/2024 |  12:53 ⇒ 12:55 | Autor: TANЈUG

Zaharova: Njemačka odbija da prizna blokadu Lenjingrada kao čin genocida

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da je Berlin odbio da prizna blokadu Lenjingrada od Trećeg Rajha kao čin genocida.
Marija Zaharova (foto: arhiva/EPA-EFE/YURI KOCHETKOV) -
Marija Zaharova (foto: arhiva/EPA-EFE/YURI KOCHETKOV)

- Vlasti Savezne RepublikeNjemačke uporno odbijaju da zvanično priznaju zločine Trećeg Rajha protiv čovječnosti kao akte genocida nad narodima Sovjetskog saveza, počinjene u periodu Velikog otadžbinskog rata. Prije svega, oni odbijaju da priznaju blokadu Lenjingrada kao takav zločin. To proizilazi iz nedavnog odgovora Ministarstva spoljnih poslova Njemačke na notu ambasade Rusije u Njemačkoj, sa odgovarajućim zahtjevom ruske strane - rekla je ona.

U diplomatskoj noti ambasade Rusije u Berlinu, koja je dostupna RIA Novosti, navodi se da Moskva insistira na zvaničnom njemačkom priznavanju zločina Trećeg rajha kao čin genocida.

U dokumentu se primećuje "kontradiktorni pristup pitanju zvaničnog priznavanja zločina protiv čovječnosti kao činova genocida, počinjenih od Njemačke u prošlosti".

Na taj način, dodaje se, Berlin je priznao zločine genocida iz doba kolonijalizma, ali to još nije učinjeno u vezi sa djelima protiv naroda Sovjetskog saveza u periodu Drugog svetskog rata.