latinica  ћирилица
23/05/2024 |  13:12 ⇒ 13:13 | Autor: SRNA

Stojičić: Nasilje nedopustivo i treba biti najoštrije kažnjeno

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić izjavila je danas, nakon što je u Banjaluci pretučen osnovac, da je nasilje nedopustivo, ne samo u toku nastave, nego bilo gdje i da treba biti najoštrije kažnjeno.
Željka Stojičić - Foto: RTRS
Željka StojičićFoto: RTRS

Stojičićeva je, nakon što je Ministarstvu dostavljen izvještaj rukovodstva banjalučke Osnovne škole "Vuk Karadžić" o sukobu učenika ove škole i grupe starijih maloljetnika, u kojem je učenik škole brutalno pretučen i sa ozbiljnim posljedicama po zdravlje, rekla da takva dešavanja, bez obzira na razloge pomenutog sukoba, treba najoštrije kazniti.

Ona je istakla da nadležne institucije treba adekvatno da odgovore kroz primjenu usvojenog Protokola o zaštiti djece od nasilja, zanemarivanja i zlostavljanja, saopšteno je iz Ministarstva.

"Ministarstvo, zajedno sa ostalim učesnicima u sistemu vaspitanja i obrazovanja, radiće na jačanju vaspitne uloge škole. Ovakve pojave su dodatni motiv da se više sprovode edukacije učenika u vezi sa svim negativnim pojavama koje se mogu desiti kako bi i kada se dese, na njih mogli adekvatno odgovoriti", istakla je Stojičićeva i dodala da je nulta tolerancija na nasilje put kojem se teži.

Pripadnici Policijske uprave Banjaluka utvrdili su da je u narušavanju javnog reda i mira u banjalučkom naselju Borik učestvovalo više maloljetnih lica, od kojih je sedam identifikovano, a dva su povrijeđena i ljekarska pomoć im je ukazana u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, saopšteno je ranije iz banjalučke policije.