latinica  ћирилица
23/05/2024 |  14:22 ⇒ 15:35 | Autor: RTRS

Dodik: BiH u najvećoj političkoj krizi iz koje neće izaći (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da je BiH dovedena u najveću političku krizu iz koje neće izaći.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- Oni koji najviše govore o BiH, zabili su ekser u njen kovčeg. Republika Srpska će braniti nacionalne i narodne interese - istakao je Dodik nakon sjednice Vlade Srpske u Srebrenici, kojoj je prisustvovao zajedno sa srpskim ministrima u Savjetu ministara.

On je naveo da je Srebrnica odavno politička tema, a da sada, rezolucijom u Generalnoj skupštini UN, žele da nametnu priču o navodnom genocidu i srpskom narodu pripišu kolektivnu odgovornost.

Dodik je podsjetio da o ovoj rezoluciji ne postoji odluka ni usaglašen stav Predsjedništva BiH, a da se sva pitanja u BiH moraju rješavati konsenzusom.

- Ne želimo da živimo sa onima koji krše Ustav BiH i koji krše strategiju o spoljnoj politici - poručio je predsjednik Srpske.

On je istakao da će Srpska sačiniti izvještaj o kršenju Dejtonskog sporazuma, kreirati sporazum o mirnom razdruživanju i uputiti ga Federaciji.

Dodik je rekao da će Vlada zajedno sa lokalnim vlastima, formirati komisiju koja će imati zadatak da utvrdi datum jedan dan koji će se godišnje obilježavati kao dan žrtava Srebrenice, imajući u vidu i bošnjačke i srpske žrtve na tom prostoru.

Dodik je rekao da je Srebrenica dio Republike Srpske, da se ne stidi ovog mjesta u kojem žive časni i pošteni ljudi različitih nacionalnosti.

On je istakao zadovoljstvo činjenicom da je danas u razgovoru sa predstavnicima lokalne vlasti mogao da se uvjeri da su u Srebrenici skladni međunacionalni odnosi i da nema međunacionalnih problema.

- I ako ih ima, onda se generišu negdje sa strane - rekao je Dodik.

On je poručio da Republika Srpska želi da očuva stabilan život za sve Bošnjake koji žive u Srpskoj, posebno u Srebrenici.

- Želimo da osiguramo njihovo pravo na identitet, na vjeru, da garantujemo slobodu njihovog življenja, rada i u skladu sa Ustavom sva prava koja imaju i drugi - poručio je predsjednik Srpske.