latinica  ћирилица
23/05/2024 |  15:02 ⇒ 17:32 | Autor: RTRS

UŽIVO - Sjednica Generalne skupštine UN; Usvojena rezolucija o Srebrenici

U sjedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku u toku je sjednica Generalne skupštine o rezoluciji o Srebrenici. Na sjednici učestvuje i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.
Generalna skupština UN (Foto: EPA/SARAH YENESEL) -
Generalna skupština UN (Foto: EPA/SARAH YENESEL)

Sjednicu možete pratiti i na veb sajtu Ujedinjenih nacija.

17.23 - Generalna skupština usvojila rezoluciju o Srebrenici

Nacrt rezolucije o Srebrenici usvojen je sa 84 glasa za, 19 je bilo protiv, a uzdržanih je bilo 68. 

17.18 - Demokratska Republika Kongo glasaće protiv rezolucije

Demokratska Republika Kongo glasaće protiv rezolucije o Srebrenici, izjavio je predstavnik DR Kongo pri UN. 

17.14 - Angola će biti uzdržana

Angola će biti uzdržana na današnjem glasanju, izjavio je predstavnik Angole pri UN. 

Predstavnik Angole poručio je da bi ta zemlja više voljela da ima rezoluciju koja se bavi pozitivnim razvojima, uzajamnim povjerenjem i da govori o lekcijama koje treba učiti, kao i da promoviše stabilnost.

17.10 - Ujedinjeni Arapski Emirati uzdržani

Ujedinjeni Arapski Emirati biće uzdržani u glasanju o rezoluciji o Srebrenici, izjavio je predstavnik Ujedinjenih Arapskih Emirata pri UN.

17.05 - Egipat će glasati za rezoluciju o Srebrenici

Egipat namjerava da glasa za nacrt rezolucije ali van bilo kakvih političkih lobiranja. Naš glas oslikava našu posvećenost međunarodnom pravu i ljudskim i moralnim vrijednostima - izjavio je predstavnik Egipta pri UN.

17.00 - Nikaragva će glasati protiv

Nikaragva će glasati protiv rezolucije o Srebrenici zato što ona ne doprinosi miru i pomirenju nego bi samo mogla da pogorša situaciju - izjavila je predstavnica Nikaragve pri UN. 

Predstavnica Nikaragve ukazala je na dvostruke standarde međunarodne zajednice.

Ona je podsetila da rezolucija o Srebrenici ne uživa konsenzus u BiH, ne doprinosi miru i jedinstvu regiona. Podsjetila je i da je NATO bombardovao bivšu Јugoslaviju, posluživši kao "oružje Zapada".

- Ne može se iz istorije izbrisati najveći genocid protiv naših naroda u Americi i Africi, kada su milioni ljudskih bića izbrisani sa lica zemlje da bi se Zapad obogatio na njihovim resursima. Potreban nam je multipolaran svijet. Vrijeme je da UN postanu organizacija koja predstavlja sve narode - rekla je ona i pitala da li će Zapad glasati za rezoluciju o genocidu koji su počinili kolonizatori u Americi.

16.57 - Venecuela odbacila rezoluciju

Predstavnik Venecuele poručio je da Venecuela podržava kažnjavanje i sprečavanje genocida i izgradnju mira.

On je podsjetio da je 2015. Venecuela bila uzdržana jer rezolucija nije imala saglasnost ljudi regiona koji su odgovorni za izgradnju mira i stabilnosti.

- Tada smo rekli da taj nacrt rezolucije produbljuje jaz između naroda u BiH koji moraju da izgrade zajedničku budućnost zasnovanu na dijalogu i poštovanju različitosti. To važi i danas - poručio je on.

Dodao je da "Venecuela zagovara povjerenje i mir na Balkanu".

- Funkcija UN je da promoviše razumijevanje među narodima i mi apelujemo da se nastavi posao počet u Dejtonu primjenom sporazuma koji je bio rezultat političkog konsenzusa svih strana.

16.53 - Kuba protiv rezolucije

Predstavnik Kube je rekao da nije za inicijative koje vode eskalaciji i podizanju tenzija.

Naglasio je da "Kuba podržava konstruktivni dijalog i protivi se inicijativama koje vode novim eskalacijama".

- Kuba odbacuje tekst donesen bez konsenzusa, protivi se politizaciji koja vodi do novih podjela. Zalažemo se za dijalog i međusobno uvažavanje - poručio je predstavnik Kube u UN.

16.50 - Azerbejdžan neće biti u mogućnosti da glasa ukoliko bude prijedlog dat na glasanje, izjavio je predstavnik Azerbejdžana pri UN.

Dodao je da je ta zemlja posvećena poštovanju teritorijalnog integriteta zemalja i da se protivi miješanju u unutrašnja pitanja.

16.47 - Namibija će biti uzdržana u glasanju o rezoluciji o Srebrenici. 

Namibija će biti uzdržana jer mi moramo da obuhvatno razgovaramo o genocidu i iskreno, rekao je predstavnik Namibije.

- Više može biti učinjeno da bismo se borili protiv nekažnjavanja zločina - rekao je on.

16.32 - Obraća se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je teško govoriti poslije Nemačke.

- Želim da razotkrijem neistine, ja sam se poklonio žrtvama u Srebrenici. teško je govoriti posle Njemačke - rekao Vučić i pozvao da glasaju protiv jer kako je rekao ovoi je visokopolitizovana rezolucija.

Postavio je pitanje zašto se donosi rezolucija kada se radi o individualnoj odgovornosti, a svi odgovorni su osuđeni.

Upitao je zašto se ovaj slučaj donosi kada smo već doneli rezoluciju 2015. godine.

Postavio je pitanje da li ova rtezolucija donosi pomirenje. Upitao je stalnog predstavnika Nemačke zašto su krili pripremu za ovu rezoluciju.

Vučić je upitao zašto se ova rezolucija baš sada.

- Nadam se da će svi genocidi po rezoluciji iz 2015 biti osuđeni uključujući i genocid učinjen prema srpskom narodu. Platili smo najveću cijenu u Drugom svjetskom ratu - rekao je Vučić.

Nakon obraćanja Vučića, uslijedio je aplauz.

16.24 - Ambasadorka Nemačke u UN: Cilj rezolucije je pomirenje, nije uperena protiv Srbije

Ambasadorka Nemačke u UN Antje Lendertse, inače najglasnija u antisrpskoj kampanji i prikupljanju glasova za rezoluciju, rekla je da je cilj rezolucije pomirenje i sjećanje na žrtve Srebrenice.

- Posvećeni smo da zatvorimo jaz u komemoraciji ovog zločina. Nacrt podcrtava i ulogu međunarodnih sudova u borbi protiv genocida, ali i edukaciju kako se ovako nešto nikada ne bi dogodilo - objasnila je ona.

16.22 - Počela sjednica na kojoj se raspravlja o rezoluciji o Srebrenici

Minutom ćutanja za poginulog iranskog predsednika Ebrahima Raisija počela sjednica u UN na kojoj će se raspravljati o rezoluciji o Srebrenici.

16.14 - Vučić govori odmah nakon uvodne reči Njemačke

Nakon uvodne reči Njemačke, u Generalnoj Skupštini Ujedinjenih Nacija obraća se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Odmah nakon toga riječ imaju sljedeće zemlje:

Kina, Namibija, Azerbejdžan, Tajland, Iran, Rusija, Brazil, Vijetnam, Gana, Panama, Peru, Grčka, Crna Gora, Kongo i Sijera Leone.

Podsjetimo, Generalna skupština UN danas bi trebalo da razmatra nacrt rezolucije o Srebrenici koju je bošnjački dio Misije BiH pri UN inicirao samostalno, bez odluke Predsjedništa BiH, a čiji su predlagači Njemačka i Ruanda.