latinica  ћирилица
23/05/2024 |  15:32 ⇒ 15:42 | Autor: RTRS

Za subvenciju kamatne stope na stambene kredite mladih više od 220.000 KM

Vlada Republike Srpske odobrila je 220.732 KM za isplatu subvencija kamatne stope na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove.
Sjednica Vlade Srpske u Srebrenici - Foto: SRNA
Sjednica Vlade Srpske u SrebreniciFoto: SRNA

Vlada je dala saglasnost na Plan utroška sredstava Ministarstva porodice, omladine i sporta od 1. januara do 31. maja za isplatu ovih subvencija, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Ministarstvo porodice, omladine i sporta, kao direktan vid podrške mladima, već 16 godina realizuje Poseban program subvencija kamatne stope na stambene kredite za mlade.

Do sada je za mlade i mlade bračne parove odobreno 5.488 subvencija, a u ove svrhe je plasirano oko 19.500.000 KM.

PODSTICAЈI ZA POVEĆANjE PLATE RADNIKA 3,89 MILIONA KM

Vlada Republike Srpske dala je saglasnost na Plan utroška subvencija na ime podsticaja za povećanje plate radnika za period januar-jun ove godine u iznosu od 3,89 miliona KM.

Ovogodišnjim budžetom, na ime podsticaja za povećanje plate radnika planirana su sredstva u iznosu od 15.560.000 KM, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Navedena sredstva su namijenjena za isplatu subvencija privrednim subjektima za obračunski period jul - decembar prošle godine u kojem je izvršeno stvarno povećanje plate radnika, te time u skladu sa Zakonom o podsticajima u privredi Republike Srpske i Pravilnikom o postupku dodjele podsticaja za povećanje plate radnika stekli pravo na isplatu određenih iznosa sredstava.

Prema rješenjima navedenih propisa, za sprovođenje postupka dodjele podsticaja za povećanje plate radnika ne raspisuje se javni poziv, a privredni subjekti imaju rok od 60 dana da podnesu zahtjev za podsticaj nakon isteka obračunskog perioda za koji traže ova sredstva.

Finansijskim planovima potrošnje za period januar-jun ove godine na poziciji subvencije na ime podsticaja za povećanje plate radnika na raspolaganje je stavljen iznos od 3.890.000 KM.

LANI ODOBRENO OKO ŠEST MILIONA KM ZA LIЈEČENjE DЈECE U INOSTRANSTVU

Vlada Republike Srpske usvojila je izvještaj o radu i izvršenju budžeta za prošlu godinu Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, gdje je po odobrenim rješenjima lani uplaćeno 5.997.479 KM.

U 2023. godini Fond solidarnosti je izvršio 409 uplata za liječenje i dijagnostiku djece u inostranstvu, a evidentirano je 232 djece koja su prvi put finansirana iz sredstava Fonda, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Za pojedinu djecu izvršeno je više uplata jer su upućivani na dalja liječenja, kontrolne preglede i slično.

Najčešći razlozi za upućivanje na liječenja u inostranstvu su maligna oboljenja, rijetke bolesti, transplantacije, urođene ortopedske anomalije, bolesti oka, srca i druga oboljenja.

Česti su i zahtjevi za slanje materijala za genetske analize u inostranstvo.

Djeca su liječena u referentnim klinikama širom svijeta, u Njemačkoj, SAD, Francuskoj, Italiji, Turskoj, Austriji, Španiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Belgiji, Holandiji i drugim zemljama.

Tokom 2023. godine održana 31 sjednica Upravnog odbora Fond solidarnosti, a Komisija za dodjelu sredstava zasjedala je 30 puta i na svojim sjednicama je odlučivala o pristiglim zahtjevima za liječenje djece u inostranstvu.

Izvještaj o radu i izvršenju budžeta za prošlu godinu Fonda solidarnosti biće upućen u Narodnu skupštinu Republike Srpske.