latinica  ћирилица
23/05/2024 |  16:59 ⇒ 17:08 | Autor: RTRS

EBRD ostaje posvećen finansiranju projekta na Koridoru 5C

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) demantovala je danas navode pojedinih medija da prestaje sa finansiranjem Koridora 5C u Republici Srpskoj.
EBRD - Foto: ilustracija
EBRDFoto: ilustracija

- Suprotno onome što su sugerisali pojedini mediji, svi projekti sa finansiranjem EBRD-a na Koridoru 5C, kako u Republici Srpskoj tako i u Federaciji BiH, nastavljaju sa realizacijom i EBRD ne zaustavlja nijedan finansijski aranžman o kojem je razgovarala sa Vladom Republike Srpske - saopšteno je iz EBRD-a.

Kako se navodi, EBRD je obezbijedio značajnu finansijsku podršku za izgradnju i rehabilitaciju dionica autoputa duž Koridora 5C u Federaciji BiH i u Republici Srpskoj u iznosu od preko milijarde evra, uz značajnu grant podršku Evropske unije.

- Izgradnja dionice Rudanka - Putnikovo brdo/Doboj, te dionica sjeverno od Zenice napreduje dobro i vidljivo je građanima, a pored toga su u toku javne konsultacije o važnom projektu tunela Prenj koji povezuje Sarajevo sa Mostarom - ističu iz EBRD-a.

Iz ove banke naglašavaju da je učešće EBRD-a na Koridoru 5C dio šire strategije za podršku razvoju infrastrukture, ekonomskoj integraciji i održivom rastu u Bosni i Hercegovini i široj regiji.