latinica  ћирилица
23/05/2024 |  17:56 | Autor: SRNA

Milačić: Јedna od najsramnijih odluka u modernoj istoriji Crne Gore

Vlada Crne Gore je glasanjem za rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN urušila ugled zemlje i otvoreno izdala veliki dio vlastitog naroda, poručio je predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić.
Marko Milačić (Foto: Prava Crna Gora) -
Marko Milačić (Foto: Prava Crna Gora)

- Ovaj čin predstavlja jednu od najsramnijih epizoda u modernoj političkoj istoriji Crne Gore. Svojim glasom Vlada je pokazala potpuni nedostatak poštovanja prema velikom dijelu svojih građana ali, suštinski, i države Crne Gore, označivši početak dodatne polarizacije društva - naveo je Milačić u pisanoj izjavi.

On je istakao da direktna odgovornost za sve posljedice koje uslijede nakon ove odluke na unutrašnjem i regionalnom planu leži na Vladi Crne Gore.

- Ovaj potez ne može i ne smije proći bez odgovarajuće reakcije srpskog naroda u Crnoj Gori - naveo je Milačić.

Milačić je pozvao sve činioce u okviru srpskog društveno-političkog korpusa da se odlučno odrede prema ovom sramnom postupku Vlade Crne Gore, kojim je nanesena ogromna šteta srpskom narodu u Crnoj Gori.

- Sada je trenutak da pokažemo jedinstvo i odbranimo elementarne vrijednosti, dostojanstvo i integritet - zaključuje Milačić.

Generalna skupština UN danas je usvojila nacrt rezolucije o Srebrenici koju je bošnjački dio misije BiH pri UN inicirao samostalno, bez odluke Predsjedništa BiH, a čiji su predlagači Njemačka i Ruanda.

Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine, na čijem čelu je bio vodeći izraelski istoričar i stručnjak za Holokaust Gideon Grajf, zaključila je da se u Srebrenici nije dogodio ni pojedinačni zločin genocida niti genocid uopšte.

Komisija od 10 svjetskih eksperata zaključila je da Srbi nikada nisu imali takav plan ni u Srebrenici niti na bilo kom drugom mjestu.