latinica  ћирилица
23/05/2024 |  18:10 ⇒ 18:11 | Autor: SRNA

Budimir: Rezultat glasanja otvoriće procese koji sprečavaju pomirenje

Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko budimir izjavio je Srni da je rezultat glasanja o rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN pokazatelj da nema lakog nametanja volje najvažnijim organima UN i imaće političke posljedice u BiH kroz otvaranje svih onih procesa koji sprečavaju pomirenje.
Željko Budimir - Foto: SRNA
Željko BudimirFoto: SRNA

- UN su zloupotrebljene od strane onih zbog su i nastale, to jest Njemačke nakon što je slična reolucija odbijena vetom Rusije i Kine u Savjetu bezbjednosti UN 2015. godine. Sada se pokušala zloupotrijebiti Generalna skupština UN i u tome su uspjeli, ali ne na način kako su to oni vidjeli - rekao je Budimir.

On je naglasio da dolaze druga vremena, a na to ukazuje i to da je veliki broj država bio uzdržan, jer nisu željele da učestvuju u ovakvim mešetarenjima.

- Iako je ovo teška odluka za nas, čitav drugi pol moći u svjetskoj politici bio je protiv te rezolucije. Nije uspjela intencija Nijemaca i Amerikanaca da broj glasova pređe 100 zemalja - istakao je Budimir.

On je dodao da ovakvi dokumenti traže konsenzus, to jest bezuslovnu saglasnost i da se u tome nije uspjelo, a srpska diplomatija je postigla ozbiljene taktičke rezultate.

Generalna skupština UN usvojila je danas rezoluciju o Srebrenici sa 84 glasa za, dok je protiv i uzdržano bilo 87 zemalja.