latinica  ћирилица
23/05/2024 |  19:10 ⇒ 19:14 | Autor: SRNA

Mađarska: Rezolucija nije instrumentalna u promociji mira i stabilnosti na Balkanu

Mađarska nije uvjerena da je rezolucija o Srebrenici, koja je danas usvojena, instrumentalna u promociji mira i stabilnosti u regionu Balkana, jer smatra da slične inicijative treba da budu na dnevnom redu Generalne skupštine UN samo ako neće dovesti do direktnog i indirektnog narušavanja mira i stabilnosti na Balkanu, izjavila je stalni predstavnik Mađarske u UN Žužana Horvat.
Žužana Horvat (Foto: webtv.un.org/screenshot) -
Žužana Horvat (Foto: webtv.un.org/screenshot)

Ona je u obraćanju Generalnoj skupštini nakon usvajanja rezolucije navela da svi napori moraju da budu usmjereni na izgradnju povjerenja, a ne na podijelama te da Mađarska iz tog razloga nije mogla da podrži tu rezoluciju.

Horvatova je naglasila je da Budimpešta osuđuje sve zločine i da međunarodna zajednica treba da bude ujedinjena po tom pitanju.

Ona je istakla da Mađarska saosjeća sa svim žrtvama rata i njihovim porodicama i sa njihovim nesrećama.

Prema njenom riječima, tragedija u Srebremnici iz 1995. godine desila se u neposrednom okruženju i u blizini Mađarske, koja želi gradnju mira i napretka u regionu Balkana i koja će pažljivo pratiti situaciju kako bi se izbjegla eskalacija bilo kakvih tenzija.

Horvatova je zahvalila predsjedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću na podršci, ne samo zbog promocije razvoja Srbije već i zato što je mađarska zajednica uvijek mogla da računa na njega.