latinica  ћирилица
23/05/2024 |  19:21 | Autor: RTRS

"Dani Rusije u Srpskoj": Јoš jedna potvrda bliskih odnosa između Moskve i Banjaluke

Festival "Dani Rusije u Republici Srpskoj", koji je organizovalo Književno udruženje "Susret" Trebinje uz podršku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, Ministarstva za naučno-tehnološki razvoj i visoko obrazovanje Srpske i ministra Željka Budimira, Predstavništva Srpske u Rusiji, Ambasade Rusije u BiH, "Fondacije za podršku javnoj diplomatiji A.M. Gorčakov" i Ruskog doma u Beogradu, održan je u Banjaluci od 18. do 20. maja 2024. godine.
Dani Rusije u Srpskoj - Foto: RTRS
Dani Rusije u SrpskojFoto: RTRS

Prvog dana Festivala organizovana je međunarodna konferencija "Rusko-srpski odnosi u kontekstu formiranja multipolarnog svjetskog poretka: iskustvo i perspektive", u hotelu "Bosna", na kojoj su razmatrani rusko-srpski odnosi na ekspertskom nivou i uzajamno djelovanje u svjetlu savremene transformacije međunarodnog sistema i globalnih političkih potresa.

Ministar Željko Budimir istakao je da su strateški odnosi Srpske i Rusije svakim danom sve bolji, a to potvrđuje i ovaj Međunarodni festival.

- Ovaj festival potvrđuje da je Rusija prisutna ovde u oblasti nauke, kulture, da razmjenjujemo mišljenja, pokušavamo da i putem ove konferencije razumijemo savremene trendove, svijet i dinamiku svijeta koji nastaje oko nas. To rade srpski i ruski stručnjaci zajedn - kazao je Budimir i dodao da Rusi sve više shvataju da su Republika Srpska i srpski narod u ovom trenutku jedini partner u Evropi ruskom svijetu".

Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov istakao je da je Međunarodni festival "Dani Rusije u Republici Srpskoj "još jedna potvrda bliskih odnosa između Rusije i Srpske, posebno u ovo turbulentno vrijeme kada se zajedno bore za stvaranje multipolarnog svijeta.

- Zajedno se borimo za odbranu međunarodnog prava, naših tradicionalnih vrijednosti i ovaj skup je još jedna prilika da podijelimo iskustva da još efektivnije radimo u ovom pravcu - poručio je Kalabuhov.

Spoljni član Akademije nauka i umjetnosti Srpske Јelena Guskova istakla je da je Srpska ostrvo slobode u cijeloj Evropi, a svi drugi su potčinjeni zapadnim planovima.

- Srpska je veoma važan faktor ne samo na Balkanu, nego u Evropi, zbog čega joj je podrška Rusije veoma značajna. Upravo zbog toga što je ostrvo slobode u cijeloj Evropi, u tome je snaga srpskog naroda, koji će u istoriji biti upisan kao slobodarski narod i biće primjer drugima - navela je Guskova i dodala da je ovaj skup značajan zbog proširenja saradnje Srpske i Rusije u svim oblastima – nauke, kulture, obrazovanja.

Predsjednik Književnog udruženja "Susret" Trebinje Milana Babić navela je da je ovo udruženje organizator festivala i da mu je cilj da u današnje vrijeme veoma klimavih odnosa Istoka i Zapada ovo bude svojevrstan most, koji će ponuditi rješenja za buduća pokoljenja.

Govoreći o Konferenciji, Babićeva je istakla da je ona prošla na veoma visokom nivou sa učešćem vodećih stručnjaka iz oblasti međunarodnog prava, istorije, istoriosofije, ekonomije, politikologije, bezbjedonosnih nauka, prava.

- Razmatrana je tema srpsko-ruskog odnosa, na ekspertskom nivou, u svjetlu transformacije međunarodnog sistema i globalnih političkih procesa i procesu nastanku multipolarnog svijeta. Takođe, razmatrana su i rješenja srpskog i ruskog pitanja, analiza novog snaženja nacističke ideologije, oružanog sukoba u Ukrajini i prijetnje globalnog rata, odnosa islamskog svijeta, Evrope, Amerike i Rusije, te terorističkih napada i prijetnji - ukazala je.

Kako je istakla, format Konferencije je bio hibridni, dok je većina učesnika bila prisutna u sali, a deo učesnika se uključio putem mreže što je omogućilo produktivan susret vodećih srpskih i ruskih stručnjaka.

"Kuriozitet je bio da je jednu od sesija modelirao ministar Željko Budimir, koji je nadahnuto izneo sveobuhvatnu analizu Evroazije, kao velike strategije Rusije, posebno ukazavši na pravoslavlje kao državotvorni elemenat ruske državnosti", ocenila je Babićeva.

Ona se posebno zahvalila Ajkazu Miseljanu za organizovanje ekspertskog stola.

Drugog dana Festivala, održana je tribina na temu "Јavna diplomatija, nauka i obrazovanje u Rusiji: mogućnosti" na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci.

Posljednjeg dana Festivala održano je i stručno predavanje na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci na temu: "Dijalog kultura: iskustvo zajedničkog života naroda Rusije i Srpske".

Na okruglom stolu je predstavljena raznovrsna kultura i tradicija naroda koji žive u različitim regionima Rusije, kao i jedinstven model jedinstva i istorijskog prijateljstva naroda u multikulturalnoj Ruskoj Federaciji, koji nema analoga ni u jednoj zemlji u svijetu.

Zamjenik ministra za nacionalnu politiku, spoljne odnose, štampu i informisanje Čečenske Republike Said-Magomed Vahaevič Baširov govorio je o najboljim praksama u oblasti duhovnog i moralnog vaspitanja mlađih generacija, prevencije i suprotstavljanja ekstremizmu i terorizmu.

Posebno se dotakao teme postojećih mehanizama za efikasno sprovođenje Strategije državne nacionalne politike Ruske Federacije u oblasti jačanja međuetničkih odnosa.

- U Čečenskoj Republici svi narodi i predstavnici svih vjera osjećaju se bezbjedno i imaju priliku da žive i razvijaju se bez ikakvih problema. Čečenski narod je izabrao put mira i sloge, jedinstva sa velikom kućom naroda - Rusijom - kazao je Baširov.

Moderator je bila Milana Babić, a među govornicima su bili pravoslavni publicista Ranko Gojković i pravnik, teolog i slikar Ana Carjova, a prevodilac je bio Oleg Soldat, savjetnik ministra Željka Budimira.

Festival je završen razgovorom organizatora i učesnika o srpsko-ruskim duhovnim vezama u prepunoj sali u Banjaluci. Govorilo se i o misiji ruskog i srpskog roda na zemlji, njihovom služenju Otačastvu i Gospodu djelovanjem, uz blagoslov njegovog njegovog preosveštenstva gospodina Јefrema i besjedom protojereja Dragana Maksimovića, starješine hrama Hrista Spasitelja.

Upravo onako kako su otvoreni "Dani Rusije u Republici Srpskoj" tako su i zatvoreni - molitveno i saborno, prigodno istorijskom trenutku, uz Vaskršnji tropar, rusku i srpsku himnu.

Ruski stručnjaci i zvaničnici vlasti na saveznom i regionalnom nivou podijelili su sa srpskim kolegama svoja pozitivna iskustva u jačanju međunacionalnih i međuvjerskih odnosa u Rusiji.

Manifestaciju je otvorio Marko Romić, savetnik predsjednika Republike Srpske, koji je u ime predsjednika Milorada Dodika poželio dobrodošlicu svim učesnicima i ukazao na značaj održavanja ove manifestacije, posebno u kontekstu borbe srpskog naroda da očuva i osnaži tradicionalne vrednosti i obezbijedi njihovo prenošenje sa generacije na generaciju.

Izvor: RT Balkan