latinica  ћирилица
23/05/2024 |  19:33 ⇒ 19:34 | Autor: SRNA

Pavlović: Svim misijama u UN upućen hitan zahtjev za podršku priznavanju genocida nad Srbima u NDH

Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je svim misijima u UN hitan zahtjev za podršku u priznavanju genocida nad Srbima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, koju je osnovala i kontrolisala nacistička Njemačka.
Dušan Pavlović - Foto: RTRS
Dušan PavlovićFoto: RTRS

Pavlović je u pismu istakao da želi da skrene pažnju na važnu inicijativu koja traži pravdu i istorijsko priznanje za žrtve genocida tokom Drugog svjetskog rata, podsjetivši da je ranije uputio pismo Bundestagu u kojem poziva na zvanično priznanje genocida nad srpskim stanovništvom u NDH i uspostavljanje 22. aprila kao nacionalnog dana sjećanja.

On je naveo da je tokom Drugog svjetskog rata pronacistička NDH sprovodila užasnu politiku usmjerenu na srpsko stanovništvo.

- Ova politika je rezultirala sistematskim istrebljenjem, nasilnom asimilacijom i protjerivanjem miliona Srba, uz Holokaust i genocid nad Romima/Sintima. Genocidne akcije NDH bile su dio šire strategije koju su podržale i omogućile nacistička Njemačka i fašistička Italija - naveo je Pavlović.

Prema Pavlovićevim riječima, uprkos ogromnim dokazima i prolasku gotovo 80 godina, genocid nad Srbima u NDH nije formalno priznat od Njemačke, što je svojevrsno poricanje genocida. Ovaj previd nastavlja da nanosi bol potomcima žrtava i ostavlja značajnu prazninu u našem kolektivnom istorijskom sjećanju.

On je pozvao Bundestag da zvanično prizna genocid nad Srbima u NDH, da utvrdi 22. april kao nacionalni dan sjećanja na ovaj genocid, te da uključi obrazovne programe u nacionalni nastavni plan i program kako bi osigurali da buduće generacije razumiju i pamte ove zločine.

Pavlović je pozvao sve misije u UN za podršku.

- Molimo vašu podršku u ovom ključnom poduhvatu. Podržavajući ovu inicijativu, pomoći ćete da se zvjerstva počinjena tokom jednog od najmračnijih perioda istorije priznaju i pamte. Vaša podrška može značajno uticati na međunarodno mišljenje i podstaći njemačku vladu da preduzme neophodne korake ka pravdi i priznanju - naveo je Pavlović.

On je rekao da zemlje članice mogu pomoći tako što će ovu inicijativu podijeliti sa svojom vladom i relevantnim organizacijama, ali i razmisliti o davanju izjave ili preduzimanju diplomatskih akcija kako bi podstakli Njemačku da prizna genocid nad Srbima.

- Vaša podrška ovom cilju ne samo da bi odala počast žrtvama, već bi i ojačala globalnu posvećenost ljudskim pravima, istorijskoj preciznosti i pravdi. Zajedno možemo osigurati da se lekcije iz prošlosti nauče i da se takve tragedije nikada više ne ponove - naglasio je Pavlović.