latinica  ћирилица
23/05/2024 |  21:05 | Autor: SRNA

Dačić: Oslonci Srbije bili Kina, Rusija, Mađarska i UAE

Ministar unutršnjih poslova Srbije Ivica Dačića rekao je večeras da je Srbija na glasanju o rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN imala četiri oslonca - Kinu, Rusiju, Mađarsku i Ujedinjene Arapske Emirati /UAE/.
Ivica Dačić (Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/) -
Ivica Dačić (Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/)

Dačić je istakao da je posebno važno to što predlagači rezolucije nisu uspjeli da privole čitav muslimanski svijet da ih podrži.

- Današnji dan za Srbiju je veoma težak, jer žele da nam pripišu da smo genocidan narod, ali je, uprkos tome, ovo pobjeda /predsjednika Srbije/ Aleksandra Vučića - rekao je Dačić.

On je ukazao da se u sistemu UN glasa na čudan način i da oni koji nisu prisutni neće da glasaju, tako da je sa manjinom usvojena rezolucia, koja bi bila usvojena i da je 20 zemalja glasalo za, budući da je protiv bilo 19.

- Treba da razumijete koliko je predsjednik Vučić zvao sve države u svijetu, a toliko su i drugi zvali. I nisu oni samo zvali, oni su i prijetili. Osim toga, po Povelji UN za glasanje je potrebna dvotrećinska većina, ali su predlagači tražili prostu većinu - rekao je Dačić za Televiziju Pink.

On je ocijenio da današnje glasanje u Generalnoj skupštini UN Srbiji i Srbima daje za pravo da kažu da većina članica nije podržala rezoluciju.

Generalna skupština UN usvojila je danas antisrpsku rezoluciju o Srebrenici za koju je glasalo 84 država, 87 je bilo protiv i uzdržano, dok 22 zemlje nisu glasale.