latinica  ћирилица
23/05/2024 |  22:37 ⇒ 22:38 | Autor: SRNA

"Srpska kuća": Izvinjenje Srbiji i Srpskoj zbog sjenke izdaje

"Srpska kuća" u Podgorici, krovna institucija srpske nauke, kulture, umjetnosti i informisanja, uputila je večeras izvinjenje građanima i rukovodstvima Srbije i Republike Srpske zbog izdajničke odluke Crne Gore da glasa za rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN.
Podgorica (Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ) -
Podgorica (Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ)

- Duboko se izvinjavamo što sjenka izdaje, bez naše krivice, pada i na naše lice, ali i sa osjećajem izuzetnog ponosa dijelimo zajedničku radost srpskog naroda što su, uprkos neviđenim pritiscima i ucjenama, Srbija i Republika Srpska, danas u UN ostvarile veličanstvenu moralnu pobjedu - saopšteno je iz "Srpske kuće".

Iz "Srpske kuće" ističu da su ponosni i na jedinstvo kojim je danas srpski narod, uprkos spoljnim moćnicima i unutrašnjim plaćenicima, pokazao da nema te sile, prijetnji i ucjena koje ga mogu baciti na koljena.

- Ishod glasanja, nedvosmisleno je dokazo da kao narod nismo sami i da širom svijeta imamo brojne i moćne prijatelje, a da je naum istorijskih neprijatelja srpskog naroda i njegovih zajednica još jednom doživio poraz - navodi se u saopštenju.

Iz "Srpske kuće" dodaju da će usvojena rezolucija na duži rok dodatno usložiti odnose u regionu, ali da će biti spremni da svim sredstvima brane čast i slobodu srpskog naroda, ma gdje bio.

- U ime onih iz Crne Gore "koji ne ljube lance", izražavamo veliku zahvalnost za višemjesečne ogromne napore koje ste, pojedinačno i kolektivno, uložili da se očekivanja predlagača, pomagača i podržavaoca ne ostvare u mjeri koju su očekivali - navode iz "Srpske kuće".

U saopštenju se ocjenjuje da će veličanstvna slika trobojke, koju je usred sale Generalne skupštine UN razvio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, "ostati zauvijek među ovovjekovnim ikonama cjelokupnog srpskog naroda".