latinica  ћирилица
24/05/2024 |  06:56 ⇒ 08:07 | Autor: RTS

Odbojkaši Srbije izgubili od Јapana u Ligi nacija i zakomplikovali put ka Parizu

Odbojkaška reprezentacija Srbije poražena je od Јapana rezultatom 3:0 (25:20, 25:16, 25:22) u drugom meču prve takmičarske nedjelje Lige nacija u Rio de Žaneiru.
Srbija - Јapan (Foto: EPA/Andre Coelho) -
Srbija - Јapan (Foto: EPA/Andre Coelho)

Reprezentacija Srbija je na startu šestog izdanja Lige nacija savladala Iran sa 3:1, ali je neočekivanim porazom od Јapana zakomplikovala put do plasmana na Olimpijske igre u Parizu.

Nišida je bio najefikasniji među Јapancima sa 16 poena, dok je Kai zabeležio 10.

Srbiju su predvodili Ivović i Luburić sa po osam, a Kovačević i Atanasijević su doprineli sa po pet poena.

Treći rival Srbije u Rio de Žaneiru biće domaćin Brazil 25. maja od 2.00 časa, a četvrti Nemačka dan kasnije od 19.00 časova.

Svaka reprezentacija će tokom jedne sedmice odigrati četiri utakmice, odnosno ukupno 12 mečeva za tri takmičarske nedelje. Nakon Brazil, odbojkaši Srbije će igrati u Otavi i Ljubljani.

Na finalni turnir, koji je na programu od 27. do 30. juna u Lođu, plasiraće se domaćin Poljska i još sedam najuspešnijih selekcija.

Borba za olimpijsku vizu

Za odbojkaše Srbije Liga nacija je borba za plasman na Olimpijske igre u Parizu.

Pred odbojkašima je zadatak da pobeđuju i skupljaju bodove kako bi zadržali poziciju na FIVB rang listi koju su držali prije početka takmičenja.

Olimpijske vize već imaju domaćin Igara Francuska i šest ekipa koje su bile najbolje na kvalifikacionim turnirima - Poljska, Amerika, Јapan, Brazil, Njemačka i Kanada.

Preostalih pet mesta popuniće najbolje reprezentacije sa kontinenata koji nemaju predstavnike, a onda i najbolje ekipe sa svjetske rang liste.

Srbija je prije početka Lige nacija bila među putnicima za Pariz, ali je nakon ubjedljivog poraza od Јapanaca tu poziciju preuzela Kuba.

Raspored utakmica reprezentacije Srbije u Brazilu:
23.5. Srbija - Iran 3:1
23.5 Srbija - Јapan 0:3
25.5. Srbija - Brazil 2.00
26.5. Srbija - Nemačka 19.00