latinica  ћирилица
24/05/2024 |  08:14 ⇒ 08:29 | Autor: SRNA

Kaluža: Nakon rezolucije u BiH više ništa neće biti isto

Stručnjak za međunarodne odnose Lučiano Kaluža ocijenio je za da od danas, nakon usvajanja rezolucije o Srebrenici, u BiH više ništa neće biti isto, da će se odnosi dodatno iskomplikovati i povećati međusobno nepovjerenje.
Lučiano Kaluža - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Lučiano KalužaFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Ako je neko imao za cilj demontažu unutrašnjih političkih procesa, uspio je. Dakle, potpuno nepotrebna rezolucija sa aspekta pomirenja, kako mnogi navode, jer taj proces ne možete voditi ako polovina zemlje insistira da je druga polovina krivac - rekao je Kaluža.

On je istakao da je kreatorima rezolucije očigledno i bio cilj da se BiH dodatno destabilizuje, ali i cijeli region.

- Takođe, samo glasanje je pokazalo i drugačije pristupe od zemalja EU, gdje se po prvi put EU nije jedinstveno usaglasila oko usvajanja ovakve incijative što će se sigurno ponovo odraziti na unutrašnje odnose u BiH. EU je pokazala nejedinstvo i to je dovoljna poruka koja je poslata - konstatovao je Kaluža.

Međutim, dodao je on, važno je naglasiti da je Srbija nakon mnogo godina ušetala na svjetsku političku scenu na velika vrata.

- Uticaj Srbije u međunarodnim odnosima, a time i Republike Srpske, nakon ovog glasanja postao je nemjerljivo veći i uticajniji. I ako neko smatra da je izglasavanje rezolucije pobjeda, ja smatram da je to Pirova pobjeda u kontekstu dugoročnih odnosa i dešavanja - naglasio je Kaluža.

On je naveo da se zahvaljujući naivnosti pojedinih bošnjačkih političara i diplomata, Srbija tek sada pozicionirala kao vrlo ozbiljan i uticajan geostrateški faktor.

- Dakle, dugoročno Srbija, i uz nju Republika Srpska, postaju nezaobilazni u regionalnim pa čak i širim geostrateškim i političkim procesima i to će vjerovatno biti uskoro i vidljivo kroz određene međunarodne aktivnosti koje se ne moraju provoditi na Balkanu već u drugim dijelovima svijeta - zaključio je Kaluža za Srnu.

Generalna skupština UN usvojila je juče rezoluciju o genocidu u Srebrenici po izmijenjenim pravilima bez natpolovične većine svih zemalja članica UN.

Za antisrpsku rezoluciju glasalo je 84 država, 87 je bilo protiv i uzdržano, dok 22 zemlje nisu glasale.

Ovu rezoluciju, koja je inicirana bez odluke Predsjedništa BiH, glasom je podržao i predstavnik stalne misije BiH u UN koji je tako nastupio kao predstavnik isključivo Bošnjaka, a ne sva tri konstitutivna naroda.