latinica  ћирилица
24/05/2024 |  08:48 | Autor: SRNA

Dodik: Bradina spaljena, opustošena, natopljena srpskom krvlju - cilj krvnika potpuno istrebljenje Srba

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je brutalni zločin nad srpskim življem u Bradini kod Konjica bio klasični primjer unaprijed osmišljene i planski organizovane muslimanske agresije na tamošnje stanovništvo samo sa jednim ciljem - istrebljenje Srba sa ovih prostora za sva vremena.
Milorad Dodik - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Milorad DodikFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Povodom 32 godine od stradanja srpskog stanovništva u selu Bradina kod Konjica, Dodik je rekao za Srnu da stradanje u Bradini nije jedini primjer koji potvrđuje karakter građanskog rata u BiH, ko ga je priželjkivao, ko ga je započeo žrtvujući mir zarad stvaranja unitarne, muslimanske BiH.

- Zločinci okupljeni oko tadašnjih muslimanskih vođa, kreatora i inicijatora rata u BiH, izvršili su agresiju na vjekovna srpska ognjišta i imanja u Bradini, poubijali i pohapsili sve što nije bilo muslimansko. Njih 3.000 naoružanih pripadnika paravojnih muslimanskih i hrvatskih formacija, dojučerašnjih komšija, ustrijemilo se na nedužne mještane u Bradini i za samo dva dana ubili su su više desetina Srba, dok je njih nekoliko stotina odvedeno u logore Musala i Čelebići - istakao je Dodik.

On je rekao da svega nekoliko desetina slabo naoružanih muškaraca nije moglo da pruži otpor i odbrani Bradinu u ovom brutalnom napadu, pa je selo u potpunosti spaljeno i uništeno, a Crkva Vaznesenja Gospodnjeg, sagrađena 1938. godine, zapaljena i srušena.

- Stanovništvo je ubijano na najbrutalnije načine, na kućnom pragu, i mlado i staro. Za samo dva dana, od 25. do 27. maja 1992. godine, ubijeno je 48 civila, dok je u logorima Čelebići i Musala bilo zatočeno 330 civila koji su na najsvirepiji način mučeni, a njih 22 logoraša je umrlo u najstrašnijim mukama - istakao je Dodik.

On je naglasio da su Srbi u vrijeme komunizma naivno mislili da se ne može više ponoviti zlo iz Drugog svjetskog rata, ali nažalost potomci onih koji su hercegovačke jame punili Srbima, u proteklom građanskom ratu samo su nastavili ono što su započeli njihovi preci.

- O brutalnosti zločina u Bradini i svireposti njegovih izvršilaca govori i podatak da su platili Rome koji su noge ubijenih Srba vezali konopcima, a onda njihova tijela konjima vukli do iskopane jame u porti porušenog hrama i tu ih bacali. Za tri dana u tu jamu bačeno je 26 tijela nedužnih Srba. Takođe, postoje i svjedočenja koja govore o okrutnom i nečovječnom ponašanju zlikovaca prema srpskim suprugama, kćerkama, sestrama i majkama koje su bile podvrgnute višestrukim silovanjima i brutalnim iživljavanjima - naglasio je Dodik.

On je naveo da je Bradina danas natopljena krvlju članova porodica Gligorević, Žuža, Živak, Kuljanin, Vujičić... i brojnih drugi.

- Sjećajući se njihove žrtve i odajući počast tim napaćenim dušama pokazujemo da ih nećemo zaboraviti, već ćemo učiti i generacije koje dolaze kako da se odnose prema svojim stradalim sunarodnicima - istakao je predsjednik Srpske.

Dodik je naglasio da nijedna srpska žrtva nikada ne smije biti zaboravljena, kao ni krvnici koji su od Bradine, kao i od mnogih srpskih sela, napravili opustošena mjesta zarasla u korov.

- Ta istina treba i mora da bude prenesena budućim generacijama da se zlo više nikada ne ponovi. I ne samo da se ne ponovi, već da sutra ima ko da svjedoči o zločinima nad našim narodom, i to upravo onima koji danas nama stavljaju etiketu da smo "genocidni", a oni su ti čiji su preci bili potomci pripadnika Handžar divizija i fašističkog pokreta, kao i zagovornici rehabilitovanja nacista - istakao je Dodik.

I danas isti ti, naglasio je Dodik, ponovo ubijaju naše pretke koji su dali živote za slobodu, branili svoja ognjišta i svoj narod i u Prvom i u Drugom svjetskom ratu, i bili žrtve genocida.

- Oni ne samo nas, već i naše žrtve genocida nazivaju genocidnim!? Upravo oni čiji su djedovi ubijali po Kozari, Lijevču, Romaniji, Starom Brodu, Prebilovcima, Garavicama, Јasenovcu... Mi danas svjedočimo tome, a sutra će naša pokoljenja da svjedoče o Bradini, Kazanima, Sarajevu, Tuzlanskoj koloni, Dobrovoljačkoj ulici, proboju koridora, zločinu nad 12 banjalučkih beba...

Kao narod postradali smo za slobodu, najčešće od dojučerašnjih komšija kojima smo slijepo vjerovali, uvijek bili na strani pravde i istine, ali smo opstali i opstaćemo uprkos svim pritiscima i ucjenama bjelosvjetskih moćnika koji su ponovo udarili na srpski narod i u Srpskoj i u Srbiji - rekao je Dodik.

On je naglasio da Srbi najbolje znaju cijenu slobode, jer su je najskuplje platili i iskusili brojne terore i zlostavljanja, i zato je najviše i cijene.

- Nikada nismo bili ničije sluge, pa nećemo ni danas kada im samo ponosno možemo reći - što nas više napadate, mi smo sve jači - poručio je Dodik.