latinica  ћирилица
24/05/2024 |  09:10 ⇒ 11:22 | Autor: SRNA

Brnabić: Veliki faul Zapada; Srbija pokazala kako se bori za svoje interese, svijet, međunarodno pravo

Predsjednik Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da će joj biti izuzetno teško da sarađuje sa zemljama koje su bile sponzori i kosponzori rezolucije o Srebrenici, koja je usvojena u Generalnoj skupštini UN.
Ana Brnabić (Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC) -
Ana Brnabić (Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC)

- Osjećaću se mnogo bliža zemljama koje su glasale protiv ili su bile uzdržane, ili napustile salu. Nastavićemo da radimo sa našim partnerima. EU je u našem interesu, ali ću u svakom trenutku biti uz zemlje koje su bile uz nas - rekla je Brnabićeva.

Ona je navela da Srbija u Njujorku nije dozvolila da se stigmatizuje srpski narod, te da je pokazala kako se bori za svoje interese, svijet i za međunarodno pravo.

Brnabićeva je rekla da se rezultat glasanja poklapa sa diplomatskim aktivnostima Srbije, te da više od dvije trećine svijeta nije glasalo za tu rezoluciju.

Brnabićeva je ukazala da i one zemlje koje su bile uzdržane predstavljaju jasan glas da nisu bile za rezoluciju.

- Ovo je veliki rezultat rada predsjednika i naše diplomatije. Srbija je pokazala kako se bori za svoje interese, svijet i principe međunarodnog prava - rekla je Brnabićeva za RTS.

Brnabićeva je zahvalila Mađarskoj na podršci i tome što je glasala protiv, kao i Kipru, Grčkoj, Slovačkoj na uzdržanosti, a posebno je istakla primjer Monaka čiji su predstavnici izašli iz sale kada se glasilo.

- Veliko hvala Monaku. To je takođe pokazatelj jednog ogromnog integriteta - rekla je Brnabićeva.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je sinoć u obraćanju na sjednici Generalne skupštine UN nakon glasanja istakao da su zagovornici rezolucije htjeli da stave žig na čelo Srbije, ali da nisu uspjeli, kao i da u krajnjem zbiru 107 država nije glasalo za rezoluciju.

On je rekao da će usvajanje ove rezolucije otvoriti Pandorinu kutiju i svijet suočiti sa nizom optužbi za genocid.

Za antisrpsku rezoluciju glasalo je 84 država, 87 je bilo protiv i uzdržano, dok 22 zemlje nisu glasale.

Ovu rezoluciju, koja je inicirana bez odluke Predsjedništa BiH, glasom je podržao i predstavnik stalne misije BiH u UN koji je tako nastupio kao predstavnik isključivo Bošnjaka, a ne sva tri konstitutivna naroda.

Dokumenti u Generalnoj skupštini UN nemaju obavezujuću snagu.