latinica  ћирилица
24/05/2024 |  09:37 ⇒ 10:05 | Autor: SRNA

Karan: Rezolucija će vremenom nestati, ali do tada - napraviće mnogo štete

Profesor ustavnog prava Siniša Karan izjavio je da politički motivisana rezolucija o Srebrenici, koja se kosi sa istinom, vremenom neće dobiti na snazi, nego će potpuno nestati, jednostavno izgubiće se u sopstvenoj laži na kojoj je i nastala, ali do tada, nažalost, napraviće mnogo štete.
Siniša Karan - Foto: RTRS
Siniša KaranFoto: RTRS

- Sve federacije na svijetu, posebno multietničke su zasnovane na nekom zajedničkom interesu. Međutim, BiH u fazi nastanka nije imala nikakav interes prepoznat od tri naroda da žive skupa, samo ih je gola sila natjerala na suživot.

Sada, zahvaljujući rezoluciji, život u BiH je zasnovan na netrpeljivosti. Rezolucija je koncept nemogućeg suživota, istorijska razdjelnica života u zajedničkoj državi. To nije rezolucija pomirenja, već rezolucija nemira, razgradnje i laži - istakao je Karan.

On je ukazao da ova rezolucija ne razdvaja dobro i zlo, već istinu i laž, i ona je, zapravo, otjelotvorenje svog zla koje je udarilo na srpski narod.

Bez obzira na sva kršenja procedura, gaženja normi, na rušenje ustavnog poretka, ustavnih institucija, bez obzira na lakrdiju na koju je nasjeo i najveći svjetski forum država i naroda, rekao je Karan za Srnu, rezolucija o Srebrenici neće promijeniti činjenicu da su Srbi slobodarski narod i neće promijeniti karakter građanskog rata u BiH.

- Istina je jedna: ovdje nije bilo agresora i žrtve, bio je nesrećni građanski, vjerski i etnički rat u kojem su svi žrtve. O toj istini pripovijeda groblje srpskih žrtava u Bratuncu, kao i brojni drugi `Bratunci` širom BiH, ali i stratišta srpskog naroda iz Prvog i Drugog svjetskog rata - naglasio je Karan.

On je poručio da srpskom narodu neće suditi oni koji su kroz istoriju činili zlodjela i prema Srbima i prema svim drugim narodima.

- Srpski narod se u svojoj istoriji uvijek borio protiv zla, bilo da je to fašizam, nacizam ili rezolucija o Srebrenici. Antifašistički srpski narod to je potvrdio i u Generalnoj skupštini UN: dvije trećine čovječanstva i najveći broj zemalja još jednom je jasno reklo da zna da su Srbi slobodarski i častoljubivi narod koji je uvijek branio samo svoja ognjišta, a nikada nije napadao na tuđa - konstatovao je Karan za Srnu.

On je ukazao da srpski narod mora uporno da govori o svojim žrtvama koje su nam podarile slobodu i Repibliku, i ne smije prihvatiti, ne samo rezoluciju o Srebrenici, nego ni laž o žrtvi i agresoru.

Prema njegovim riječima, mnoge zemlje na svijetu su prvi put čule o srpskom, slobodarskom, antifašističkom, stradalničkom narodu, ali i o nacistima i fašistima koji pokušavaju da operu svoju svijest i savjest preko žrtava svoga genocida koji su počinili nad njima.

- Svijet više nije isti, istina se čuje, nema "univerzalne istine" jakih, moćnih, onih koji su ugnjetavali druge i širili svoje laži o "humanitarnim" bombadovanjima osiromašenim uranijumom, atomskim bombama. Koliko treba pritisaka, novca i ucjena da glasate za rezoluciju - ne znam, ali za glasanje protiv treba samo čestito srce, pravdoljubivost, čast i hrabrost - poručio je Karan.