latinica  ћирилица
24/05/2024 |  10:03 | Autor: SRNA

Čubrilović: Najznačajniji projekat - izgradnja auto-puta Banjaluka-Prijedor

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da auto-put Banjaluka-Prijedor koji treba da u potpunosti zaživi u ovoj godini predstavlja najznačajniji projekat u oblasti putne infrastrukture.
Nedeljko Čubrilović - Foto: RTRS
Nedeljko ČubrilovićFoto: RTRS

- U izgradnji je dionica Putnikovo brdo kod Doboja na Koridoru 5C i auto-put Rača-Bijeljina. Dionice Brčko-Bijeljina i Vukosavlje-Brčko su u ozbiljnoj fazi pripreme za izgradnju, u toku ove godine ćemo konkretizovati projekte - rekao je Čubrilović.

Prema njegovim riječima, projekti koji treba da uslijede finaliziraće mrežu auto-puteva, koja je zacrtana prije 15-20 godina, a podrazumijeva izgradnju oko 400 kilometara.

- Na dobrom smo putu i imamo dobre partnere da sve ove poslove privedemo kraju - istakao je Čubrilović.

Čubrilović je naglasio da Ministarstvo saobraćaja i veza, posredstvom Јavnog preduzeća Putevi Republike Srpske, učestvuje u rehabilitaciji magistralnih i regionalnioh puteva, te da daje podršku lokalnim zajednicama kod izgradnje lokalnih puteva.

- Učestvujemo i u finansiranju putnih raskrsnica koje bi trebalo da posluže za ubrzavanje saobraćaja - rekao je Čubrilović.

Kad je riječ o željezničkom saobraćaju, Čubrilović je naveo da su "Željeznice Republike Srpske" na korak od toga da postanu holding, kako je predviđeno kroz projekat restrukturisanja, koji se sprovodi u skladu sa ugovorom sa Svjetskom bankom.

- Svi smo svjesni činjenice da su potrebna ogromna sredstva za rekonstrukciju željezničke mreže, ali postoji interes za određene dionice, pogotovo za pravac Doboj-Tuzla-Zvornik. Imamo nekoliko ponuda za saradnju, vjerujem da će nešto od toga biti ostvareno u ovoj godini - istakao je Čubrilović.

On je ukazao da je neophodno obnavljanje opreme za Željeznice jer u vozni park nije ulagano decenijama.

- To je skupa investicija za koju će nam biti potrebni partneri - dodao je Čubrilović.